Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európa sa spamätáva z úderu orkánu: 10 obetí a tisíce ľudí bez elektriny!

Xaver
Xaver (Zdroj: gazeta.pl)

BERLÍN - Situácia na severe a severozápade Európy sa po vyčíňaní orkánu Xaver vracia k normálu, aj tak ale meteorológovia stále varujú pred silným vetrom. V severonemeckom Hamburgu klesá hladina Labe a vlaky medzi severom Nemecka a Dánskom sa opäť rozbehli. Dopravná situácia sa zlepšila aj na juhu Švédska, niektoré trate budú ale otvorené až v pondelok. Búrka si vyžiadala najmenej desať ľudských životov.

Najtragickejší orkán udrel v Poľsku, kde zahynulo päť ľudí. Británia hlási dvoch mŕtvych, Rakúsko, Dánsko a Švédsko po jednom. Švédske úrady navyše dvoch nezvestných námorníkov a už v piatok popoludní oznámili, že šanca na ich prežitie nie je takmer žiadna.

Hladina Labe v Hamburgu je síce stále nad normálom, ale oproti piatkovému ránu klesla o viac ako 2,5 metra. Vodičov v tomto severonemeckom meste dnes potrápila poľadovica, do ulíc vyrazilo vyše 900 pracovníkov technických služieb a asi 350 sypacích a čistiacich vozidiel.

Nemecká spolková krajina Šlezvicko-Holštajnsko sa po celú noc potýkala so snežením a poľadovicou. Tamojšia polícia od piatkového večera do dnešného rána napočítala stovku nehôd.

V Pomoranoch na severozápade Poľska je stále cez 30.000 domácností bez prúdu. Poľskí hasiči a cestári podľa stanice TVN24 ohlásili, že sa im podarilo sprejazdniť väčšinu ciest, vlaky ale stále jazdia s oneskorením. Napríklad do Štetína dnes krátko pred 13:00 SEČ prišiel o sedem hodín neskôr oproti cestovnému poriadku vlak z Varšavy.

Problémy na železnici má stále juh Švédska. Vlaky medzi Malmö a Ystadom sa rozbehnú až v pondelok, zatiaľ čo termín obnovenia prevádzky napríklad medzi Halmstadom a Helsingborgom či Kalmarom a Linköpingom nie je známy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu