Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čudné japonské zvyky: Okolo ciest rozprašujú vlčí moč

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Dopravcovia v severnom Japonsku využívajú originálne spôsoby, ako zabrániť zvieratám, aby ohrozovali prevádzku na cestách aj železniciach. Okolo ciest rozprašujú vlčí moč a pri koľajniciach nechávajú z ampliónov revať levy, aby zastrašili jeleniu zver a znížili počet nehôd, napísala agentúra AFP.

Prevádzkovateľ rýchlostných ciest Nexco East dováža vlčí moč zo Spojených štátov a rozprašuje ho pozdĺž diaľnic na ostrove Hokkaidó, ktorý je najsevernejším zo štyroch hlavných japonských ostrovov.

"Zvýšili sme výšku ochranných plotov z 1,5 metra na 2,5 metra, ale tie niekedy povolia kvôli vysokému snehu. Preto využívame toto opatrenie," povedal AFP oficiálny predstaviteľ firmy. "Odradzovací efekt vlčieho moču vydrží asi mesiac, ale postupne musíme nájsť niečo iné, pretože jelene si na jeho pach časom zvyknú," dodal.

Železničná spoločnosť Hokkaido Railway začiatkom tohto roka pozdĺž tratí rozmiestnila vybavenie, ktoré vysiela leví rev v snahe zahnať plachá zvieratá od koľají.

Jelenia populácia na Hokkaide bola začiatkom 20. storočia takmer vyhubená kvôli nadmernému lovu a často neľútostným zimám. Snaha o ich záchranu a tiež vyhubenie voľne žijúcej vlčej populácie viedla k postupnému nárastu počtu jelenej zveri na odhadom terajších 650.000 kusov. Ich vysoký počet občas spôsobuje problémy poľnohospodárom a tiež vodičom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu