Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Teplo horšie znášajú zvieratá zo severu, v ZOO im dajú aj zmrzlinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA - Extrémne teploty pretrpia niektoré zvieratá v bratislavskej Zoologickej záhrade zalezené v tieni, iné si slnečné lúče a teplo doslova užívajú. Aj takto opisuje správanie sa zvierat počas horúcich dní Katarína Matejovičová zo ZOO Bratislava. Podľa jej slov teplo najhoršie znášajú zvieratá, ktoré sú zo severnejších krajín, napríklad rys kanadský či náš medveď hnedý.

Slnečné lúče nasávajú plnými dúškami napríklad lemury a surikaty, tvrdí Matejovičová. "Lemury kata v slnečných dňoch vidieť v takzvanej jogínskej polohe – majú rozpažené predné a zadné labky, papuľku otočenú priamo k slnku a spokojne sa vyhrievajú na slniečku," opisuje ich správanie. Upozorňuje, že ak sa človek lepšie zadíva do očí surikatám alebo lemurom, zistí, že aj oni nosia akési slnečné okuliare. "Tmavá srsť okolo očí pohlcuje slnečné žiarenie, ktoré tak menej poškodzuje ich zrakové orgány," vysvetlila Matejovičová.

V lete sa rady slnia aj hrošíky libérijské. Horúčavy ich podľa Matejovičovej nezdolajú, spokojne sa ponárajú v bazéne. "Svaly uší a nosa vedia zatiahnuť tak, že pod hladinou sa do nich nedostane ani kvapka vody," podotkla Matejovičová s tým, že ani veľké šelmy nemusia pracovníci ZOO prosiť, aby využili jazierko na osvieženie. Tigre a jaguáre vraj vodu milujú.

Nosorožce si zase slnenie spájajú s akýmsi "wellnessom". Vo voľnej prírode, v prirodzenom prostredí ich obrovské telo čistia kŕdle vtákov. "Aj v ZOO do ich výbehu prilietajú straky a oberajú im starú odumretú kožu. Kozmetiku strieda bahenný kúpeľ. Bariny im neslúžia len na ochladenie a zbavenie sa vonkajších parazitov, bahno chráni ich kožu pred priamym slnečným žiarením rovnako ako opaľovacie krémy ľudskú pokožku," porovnáva Matejovičová.

Naopak, diviaky a jelene vidieť v takomto počasí len v skoré ráno a podvečer. Horúce dni preležia v tieni hustej vegetácie, pokračuje Matejovičová. Pripomenula, že počas letných návštev ZOO však musia návštevníci počítať s tým, že väčšinu zvierat uvidia aktívne len ráno a navečer.

Medveďom hnedým a opiciam zase chovatelia v teplých dňoch ponúkajú "zmrzlinu" - s vodou zamrazia kúsky ovocia. "Ak extrémne teploty trvajú dlhšie, zvieratá sprchujeme vodou, dostávajú ovocnú, zeleninovú či mäsovú zmrzlinu, ale najmä všetky majú prístup k dostatku čerstvej vody a úkrytu pred slnkom," dodala Matejovičová.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu