Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Päť zranených policajtov pri nepokojoch v Belfaste: Výtržníci zaútočili tehlami a fľašami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELFAST - Najmenej päť policajtov utrpelo v noci nadnes zranenia pri nepokojoch v severoírskom Belfaste vyvolaných zvesením britskej vlajky z budovy miestnej radnice.

Oznámila to agentúra Reuters, podľa ktorej išlo o najhoršie násilnosti v severoírskej metropole za posledných niekoľko týždňov.
      
Viac ako stovka mladých demonštrantov sa zhromaždilo v blízkosti probritskej štvrti v Newtownabbey na severnom predmestí Belfastu. Výtržníci zaútočili na policajtov tehlami a fľašami a podpálili aspoň jedno policajné auto.
      
Násilnosti vypukli po tom, ako bezpečnostné sily zasiahli proti pokusom mládežníkov o zvesenie írskych vlajok zo stĺpov pouličných lámp. V Newtownabbey zaznamenali v ostatných dňoch sériu bombových poplachov, pri ktorých sa našlo viacero falošných, ale i skutočných náloží.
      
Séria demonštrácií a násilných protestov v Severnom Írsku vypukla po tom, ako belfastská mestská rada 3. decembra rozhodla, že na miestnej radnici už nebude trvale visieť vlajka Spojeného kráľovstva, ktorú odtiaľ nezvesili už vyše 100 rokov. Podľa nového nariadenia budú britskú zástavu vztyčovať len 17 dní v roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu