Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Severoírsky Belfast sa už tretím dňom zmieta v násilnostiach

Severoírsky Belfast sa už tretím dňom zmieta v násilnostiach Zobraziť galériu (6)
Severoírsky Belfast sa už tretím dňom zmieta v násilnostiach (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Tretím dňom pokračovali v nedeľu večer násilnosti v Belfaste, ktoré v piatok odštartoval tradičný pochod protestantov v severnej, prevažne katolíckej časti severoírskej metropoly.

Protestujúci protestanti podľa britskej tlačovej agentúry PA hádzali v nedeľu na policajtov zápalné predmety, pričom polícia reagovala streľbou gumovými projektilmi. Pri zrážkach utrpel zranenia jeden policajt, pričom v sobotu bolo zranených sedem a deň predtým 30 policajtov.

Piatkový pochod, ktorý je súčasťou každoročných osláv dňa známych ako The Twelfth, vyústil do niekoľko hodín trvajúcich zrážok s políciou. Pri stretoch utrpel zranenia aj známy protestantský politik a zástupca severného Belfastu v britskom parlamente Nigel Dodds. Ten po zásahu tehlou do hlavy upadol do bezvedomia, z ktorého sa medzičasom prebral.

Polícia od piatka pre násilnosti zatkla dovedna 35 ľudí, napísala agentúra DPA. Pochody stúpencov protestantského Oranžského rádu sa konajú každý rok 12. júla na výročie legendárnej bitky pri rieke Boyne, ktorá sa odohrala severozápadne od Dublinu.

V roku 1690 v nej protestantský kráľ Viliam III. Oranžský porazil katolíckeho anglického kráľa Jakuba II. a stal sa jeho nástupcom. V ten deň dochádzalo v minulosti každoročne k rozsiahlym nepokojom najmä preto, že členovia Oranžského rádu pochodovali oblasťami obývanými katolíkmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu