Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako z akčného filmu: Polícia zneškodňovala bombu v obytnej štvrti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBLIN - Veľkú a funkčnú bombu zneškodnila dnes severoírska polícia na dvore jedného z domov v severnej časti Belfastu. Polícia evakuovala v noci na dnes asi 30 domov vo štvrti, kde bývajú aj členovia viacerých frakcií Írskej republikánskej armády (IRA), vrátane tých, ktoré polícia považuje za najnebezpečnejšie spomedzi odštiepeneckých skupín.

Zatiaľ nie je jasné, či sa podarilo prekaziť útok nastražený na privolané policajné jednotky alebo či bola nálož pripravená na odvoz na iné miesto útoku.
      
Policajný inšpektor Andrew Freeburn pred novinármi informoval, že nálož bola určená a pripravená na zabíjanie a v rezidenčnej štvrti mohla spôsobiť veľkú tragédiu. Privolaní britskí pyrotechnici nálož bezpečne zneškodnili.
      
Írska nacionalistická strana Sinn Féin odsúdila tých, ktorí sú za incidentom, a páchateľov označila za ľudí odtrhnutých od reality. Jej predstavitelia znova vyzvali na dôsledné rešpektovanie prímeria, ktoré hlavná frakcia IRA - tzv. Dočasná IRA - dodržiava od roku 1997.
      
Členovia frakcie Dočasná IRA sa vzdali násilia a odzbrojili sa v roku 2005, ale príslušníci viacerých malých frakcií či skupín sporadicky podnikajú útoky s použitím strelných zbraní či bombových náloží. Ich cieľom sú väčšinou policajné zložky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu