Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Násilné protesty mladých demonštranti: V Belfaste podpálili poschodový autobus

Stovky demonštrantov zablokovali v piatok večer cesty a podpálili autobus
Stovky demonštrantov zablokovali v piatok večer cesty a podpálili autobus (Zdroj: SITA)

BELFAST - Stovky mladých probritských demonštrantov zablokovali v piatok večer cesty v severoírskej metropole Belfast a podpálili poschodový autobus, informovala agentúra Reuters.

Násilné protesty vyvolané rozhodnutím o zvesení britskej vlajky z brány radnice v Belfaste neustávajú od začiatku decembra. Ide o jedny z najhorších pouličných násilností od historickej mierovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila 30 rokov trvajúci krvavý konflikt v Severnom Írsku.
      
Demonštranti dnes zablokovali v Belfaste minimálne osem ciest. Asi stovka výtržníkov podpálila poschodový autobus v štvrti Rathcoole v severnej časti mesta.
      
Belfastská mestská rada 3. decembra rozhodla, že na miestnej radnici už nebude trvale visieť vlajka Spojeného kráľovstva, ktorú odtiaľ nezvesili už vyše 100 rokov. Podľa nového nariadenia budú britskú zástavu vztyčovať len 17 dní v roku.
      
Nacionalistom sa za pomoci liberálov podarilo presadiť tento kontroverzný krok po tom, ako unionisti vo vlaňajších komunálnych voľbách prišli o väčšinu v belfastskej mestskej rade.
      
Už vyše mesiac takmer každý večer dochádza k zrážkam medzi prevažne mladými protestantmi a políciou. Násilnosti svorne odsúdili miestni politickí lídri z radov probritských lojalistov aj írskych nacionalistov.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu