Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Letisku Václava Havla v Prahe odhalili na jeho počesť gobelín

Václav Havel
Václav Havel

PRAHA - Gobelín na počesť Václava Havla odhalili dnes popoludní v Termináli 2 medzinárodného letiska v Prahe nesúceho meno zosnulého prezidenta. Na slávnosti sa zúčastnili bývalá prvá dáma Dagmar Havlová, minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg a výtvarník Petr Sís, podľa ktorého návrhu bol gobelín vo Francúzsku vyrobený, informoval server ihned.cz.

Gobelín znázorňuje kŕdel vtákov v tvare letiaceho človeka na modrom pozadí. Výrobu gobelínu zaplatili legendárni hudobníci Bono, The Edge zo skupiny U2, Peter Gabriel, Sting a Yoko Ono, aby vzdali hold bývalému československému a českému prezidentovi pri príležitosti blížiaceho sa prvého výročia jeho úmrtia (18. decembra). Žiaden z nich však na jeho odhalenie nepricestoval.

Pred jeho odhalením si prítomní pozreli videoprojekciu o vzniku gobelínu a krátky film o nedávnom premenovaní Letiska Ruzyně na Letisko Václava Havla. Gobelín s veľkosťou päť krát 4,25 metra stál 1,5 milióna Kč (76.000 dolárov) a zobrazuje Sísovu ilustráciu Poslednej audiencie, ktorú vytvoril pre pamätné vydanie Hospodářských novín pri príležitosti Havlovho úmrtia. Sís, ktorý žije v USA, Českému rozhlasu povedal, že to považoval za jednorazovú akciu a bol prekvapený, keď sa jeho grafika stala predlohou pre gobelín a tiež pre etikety na flašiach vína.

S myšlienkou uctiť si Havla gobelínom prišiel Bill Shipsey, zakladateľ projektu Umelci podporujú Amnesty International (Art for Amnesty). Výročie smrti Václava Havla si Česi pripomenú celým radom akcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu