Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Brne odhalili voskové srdce pre Václava Havla

Václav Havel
Václav Havel

BRNO - Odhalením voskového srdca si dnes v Brne pripomenuli prvé výročie úmrtia bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, oznámila televízia ČT24.

Veľké voskové srdce vytvorené zo sviečok zapálených na Havlovu počesť ozdobilo Alžbetínsku scénu brnianskeho Divadla Husa na provázku.
      
Slávnostnému odhaleniu plastiky predchádzala slovná potýčka medzi prívržencami a odporcami prezidenta. Pred divadlo prišli dvaja demonštranti s protihavlovskými lepenkovými transparentmi. Jeden z mužov so škraboškou na tvári obvinil Havla, že nesie zodpovednosť za civilné obete vojnových konfliktov, ktoré podporoval.
      
Podľa redaktorky MF DNES muži vyčítali Havlovi napr. jeho súhlas s radarom v Brdoch a s vojnami v Iraku a bývalej Juhoslávii. Protestujúci, ktorí sa odmietli predstaviť, tvrdili, že zastupujú iniciatívu proti velebeniu Havla. Umelecký šéf divadla Vladimír Morávek im jeden z transparentov vzal a potom sa oň krátko preťahovali.
      
Na odhalení srdca, ktoré predtým stálo pri pražskom Národnom divadle, sa v Brne zúčastnilo asi 150 ľudí, ku ktorým sa prihovoril riaditeľ Morávek i bývalý prezidentov poradca Petr Oslzlý.
      
Osobnosť a odkaz Václava Havla si dnes Česi pripomenú na množstve spomienkových akcií. Na pražskom Václavskom námestí sa podvečer bude konať verejné zhromaždenie pod heslom "S Havlom ďalej", projekcia vlaňajšieho koncertu na jeho počesť a následne odtiaľ vyrazí sprievod na Hradčanské námestie.
      
Na internetových sociálnych sieťach sa šíri iniciatíva prohavlovských aktivistov, ktorá obyvateľov ČR vyzýva k vyhrnutiu nohavíc. Akcia odkazuje na začiatky Havlovho prezidentského obdobia, keď niekoľkokrát vystúpil na verejnosti s nápadne kratšími nohavicami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu