Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Havlovo srdce zdobí Európsky parlament: Rozsvietilo sa rok po jeho smrti

Neónové srdce Václava Havla Zobraziť galériu (4)
Neónové srdce Václava Havla (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Od pondelkového večera až do konca januára budúceho roka bude na hlavnej budove Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli svietiť známe neónové srdce Václava Havla, ktoré sa rozsvietilo rok po jeho smrti. Záštitu nad touto akciou prevzal podpredseda EP Oldřich Vlasák, ktorý uviedol, že Havlove myšlienky a vízie sú pre Európu stále aktuálne.

"Havel bol bojovníkom proti komunizmu a totalite a propagátorom boja za slobodu a demokraciu. To sú hodnoty, ktoré si Európsky parlament ctí a preto Havlovo srdce na budove parlamentu má svoju logiku," uviedol Vlasák krátko pred slávnostným rozsvietením neónovej inštalácie. A počas oficiálneho príhovoru dodal, že hodnoty, ktoré Havel symbolizoval, sú a budú platné navždy.

Rozsvietenia inštalácie v tvare srdca, ktoré meria približne 15 metrov a váži 130 kilogramov, privítalo potleskom okolo dvesto ľudí, ktorí sa zhromaždili pred budovou parlamentu. Nechýbali českí a slovenskí krajania, europoslanci a komisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle či podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Vlasák novinárom pripomenul, že europoslanci už schválili návrh, podľa ktorého po Havlovi pomenujú aj jednu z priľahlých budov bruselského europarlamentu.

V súvislosti s inštaláciou neónového Havlovho srdca, ktoré po prvýkrát verejnosť mala možnosť vidieť v roku 2002 na Pražskom hrade, Vlasák zdôraznil, že túto netradičnú výstavu sa podarilo zrealizovať v rekordne krátkom čase a bolo to možné aj za pomoci pražskej radnice a podpory predstaviteľov EP, vrátane jeho predsedu Martina Schulza.

"Havel je európskou osobnosťou s celosvetovým významom a preto netreba politizovať toto gesto. Ide o jeho myšlienky a vízie o Európe. Ja ako podpredseda Európskeho parlamentu a predstaviteľ Českej republiky som nemohol túto myšlienku odmietnuť a je pre mňa veľkou cťou túto výstavu zaštítiť," povedal Vlasák.

Organizátori netradičnej inštalácie zhromaždeným hosťom pripomenuli, že Havel zvykol pod svoj podpis na úradných listinách pridávať aj malé srdiečko a autor neónového srdca, český výtvarník Jiří David uviedol, že ide o univerzálne zrozumiteľný tvar s jasným odkazom a posolstvom.

"Umenie by nemalo meniť svet. Umenie nám má pomáhať tento svet pochopiť," povedal autor srdca Jiří David s odkazom na to, prečo tento symbol tak výstižne vyjadruje bývalého československého a českého prezidenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu