Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výročie smrti Václava Havla (†75): Dagmar na jeho hrob nepríde!

(Zdroj: SITA, Topky.sk)

PRAHA - Česi aj Slováci si už o niekoľko dní pripomenú prvé výročie smrti bývalého prezidenta Václava Havla, ktorý zomrel vo veku 75 rokov. Spomínať na neho budú tisíce ľudí, ale najdrahšia osoba v jeho živote manželka Dagmar (59) sa k jeho hrobu nevyberie. Informoval o tom český denník Aha!

Na Mikulášskom charitatívnom bazári v stredu prezradila, že sa rozhodla zvoliť si radšej iné trávenie času. Kamarátka herečka Kamila Moučková (84) ju pozvala na koncert, kde bude hovoriť modlitbu za Václava. "Ja nemôžem, musím točiť," priznala nahlas Dagmar. "Viem presne, čo je to za deň. A viem, že som si schválne dala prácu, aby som ... Aby som pracovala," povedala Havlová.

Podľa Aha! však okamžite zatlačila slzy a všetkých prítomných v kostole svätej Anny pozvala na omšu o deň skôr. "Urobíme zádušnú omšu za Václava sedemnásteho o osemnástej hodine. Dohovorila som sa s kardinálom Dukom, že by ju celebroval. Ste pozvaní, kým bude miesto. Zmestí sa sem šesťsto ľudí," dodala Havlová.

Český dramatik, politik a štátnik Václav Havel, jeden z hlavných predstaviteľov československého disidentského hnutia, zomrel za prítomnosti svojej manželky Dagmar v nedeľu 18. decembra 2011 po zdĺhavých zdravotných komplikáciách na obehové zlyhanie. Bol posledným spoločným prezidentom Čechov a Slovákov pred rozdelením ČSFR. Dve funkčné obdobia bol aj českým prezidentom (1993-2003).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu