Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Takmer polovica Britov podporuje vystúpenie krajiny z EÚ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Takmer polovica Britov by v súčasnosti v referende hlasovala za odchod z Európskej únie a len necelá tretina zotrvanie v EÚ. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov nového prieskumu.

V prieskume inštitútu YouGov podporilo vystúpenie Británie z EÚ 49 percent respondentov, 28 percent by hlasovalo za zotrvanie krajiny v únii a 17 percent opýtaných bolo nerozhodnutých. Zvyšní by sa na referende nezúčastnili.

Britský premiér David Cameron je pod rastúcim tlakom zo strany "rebelov" vo svojej Konzervatívnej strane, aby zaujal tvrdší postoj voči Bruselu na tohtomesačných rozhovoroch o rozpočte EÚ. Čelí však čoraz negatívnejším postojom proti únii aj z iných strán v čase úsporných opatrení a obáv okolo dlhovej krízy v eurozóne.

Výsledky prieskumu YouGov z konca októbra sú v súlade s ďalšími prieskumami a počas roka boli pomerne ustálené. Súvisiaci prieskum v Nemecku ukázal, že 57 percent Nemcov chce ostať v EÚ a 25 percent z nej vystúpiť.

Cameron v Londýne v stredu viedol rozhovory o EÚ s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá Britániu upozornila, aby sa neobracala chrbtom k Európe.

"Cameron sa musí snažiť, aby ho vnímali ako konštruktívneho člena Únie, no súčasne usilovať vyhovieť verejnej mienke vo vlastnej krajiny," uviedol zástupca YouGov Joe Twyman.

Cameron, ktorého konzervatívcov otázka európskej integrácie rozdeľuje celé desaťročia, je proti referendu o vystúpení alebo zotrvaní Británie v EÚ. Namiesto toho chce opätovne prerokovať postavenie svojej krajiny v EÚ a požiadať voličov o súhlas so zmenami - buď v referende, alebo vo všeobecných voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu