Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Van Rompuy varuje: Británia môže spôsobiť rozpad EÚ!

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Snahy britského premiéra Davida Camerona môžu spôsobiť rozpad Európskej únie, varoval stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, informoval spravodajský portál rttnews.

Podľa Van Rompuyho Cameronove pokusy získať pre Londýn späť právomoci, ktoré už postúpil Bruselu, môžu vážne poškodiť spoločný trh a dokonca môžu viesť až k rozpadu EÚ. "Ak by si každá členská krajina mohla vyberať ako čerešničky len tie z existujúcich politík, ktoré sa jej najviac páčia, a ignorovať tie, ktoré sa jej pozdávajú najmenej, únia vo všeobecnosti, ale predovšetkým spoločný trh by sa čoskoro rozpadli," povedal Van Rompuy v rozhovore pre denník The Guardian.

"Všetky členské krajiny môžu mať, a majú, konkrétne požiadavky a potreby, ktoré sa vždy berú do úvahy pri našich diskusiách. Nečakal by som, že niektorá z krajín sa bude snažiť podkopať základy nášho systému spolupráce v Európe."

Van Rompuy dodal, že odchod Británie z EÚ by spôsobil Európe veľké škody a ublížil by Británii rovnako ako zvyšným 26 štátom únie. Informoval o tom portál rttnews.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu