Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Blair: Odchod z EÚ by bol monumentálnou chybou

Tony Blair
Tony Blair (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský expremiér Tony Blair v stredu varoval svojich krajanov i samotnú vládu pred "obrovskou" chybou, ktorou by podľa neho bolo vystúpenie krajiny z Európskej únie. Podľa slov dlhoročného lídra Spojeného kráľovstva existuje "skutočné" riziko odchodu z únie, ktorá je však podľa neho základom pre zotrvanie Londýna v pozícii svetovej mocnosti v rámci politiky a ekonomiky.

"Európa je osudom, ktorý nikdy nebudeme prijímať s ľahkosťou. No bolo by monumentálnym zlyhaním vedenia krajiny obrátiť sa únii chrbtom a opustiť tak rozhodujúce pozície moci a vplyvu v 21. storočí," povedal Blair počas prejavu na pôjde istej londýnskej organizácie. Podľa jeho slov je pre nespokojencov navrhovaný návrat niektorých právomocí z Bruselu do Londýna iba prostriedkom, ako EÚ nakoniec opustiť.

Súčasný britský premiér David Cameron čelí stále kritickejšiemu postoju svojich straníckych kolegov i väčšiny obyvateľov, ktorí žiadajú usporiadanie referenda o zotrvaní v 27-člennom bloku. Okrem iného poukazujú aj na aktuálne spory o návrhu rozpočtu únie na ďalších sedem rokov, s ktorého navršovaním Londýn odmieta súhlasiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu