Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Starosta Londýna chce referendum o zotrvaní v EÚ

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Starosta britskej metropoly Londýn Boris Johnson sa verejne pridal na stranu euroskeptikov a vyzval na vypísanie referenda o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ.

Excentrický Johnson sa tak vyjadril počas svojho utorkového prejavu pred podnikateľmi, v ktorom označil projekt spoločnej európskej meny za "kalamitný". Prominentný člen vládnej Konzervatívnej strany premiér Davida Camerona vyzval na novú dohodu medzi Bruselom a Londýnom, ktorá by upravovala postavenie Britov v rámci jednotného trhu. Práve toho by sa mala týkať aj jediná otázka v rámci plebiscitu.

"Mohli by sme vybudovať vzťah s EÚ, ktorý viac pripomína ten, aký s ňou majú Nórsko a Švajčiarsko - s tým rozdielom, že my by sme mohli ovplyvňovať legislatívu. K novej dohode by sa následne mali vyjadriť obyvatelia. Je totiž najvyšší čas na referendum s jednou otázkou. Chcete zostať v jednotnom trhu EÚ - áno alebo nie?" povedal Johnson, podľa ktorého sú plány Bruselu čeliť dlhovej kríze ešte väčšou centralizáciou "nedemokratické a preto morálne a intelektuálne nesprávne".

Cameron čelí stále kritickejšiemu postoju svojich straníckych kolegov i väčšiny obyvateľov, ktorí žiadajú usporiadanie referenda o zotrvaní v 27-člennom bloku. Okrem iného poukazujú aj na aktuálne spory o návrhu rozpočtu únie na ďalších sedem rokov, s ktorého navyšovaním Londýn odmieta súhlasiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu