Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Šokujúca správa z Fukušimy: Smrteľná radiácia uniká aj rok po katastrofe!

(Zdroj: YouTube)

TOKIO - Druhý reaktor poškodenej japonskej jadrovej elektrárne Fukušima 1 sa stále potýka so smrteľne vysokou úrovňou radiácie a s nedostatkom vody, ktorá by ho chladila. Vyplýva to z utorkových prieskumov, ktoré znovu vyvolávajú pochybnosti o stabilite zariadenia, informovala v noci na dnes agentúra AP.

Odborníci do ochranného obalu reaktora zaviedli sondu vybavenú minikamerou, teplomerom, dozimetrom a meradlom pre indikáciu úrovne vody. Podobný prieskum sa od tragického minuloročného zemetrasenia a následnej prívalovej vlny cunami uskutočnil druhýkrát. Komplex čaká postupné rozobratie, čo sa odhaduje na niekoľko desaťročí.

Reaktory jedna a tri, v ktorých sa podobne ako v dvojke roztavila väčšina palivových tyčí, môžu byť dokonca v ešte horšom stave. Druhý blok je totiž zatiaľ jediným, ktorý boli odborníci schopní bližšie preskúmať.

Utorková sondáž pomocou priemyselného endoskopu zistila, že úroveň radiácie je v reaktore až desaťkrát vyššia ako je smrteľná dávka. Už skôr prevádzkovateľ zariadenia uviedol, že viac ako polovica palivových tyči sa pretavila jadrom na podlahu primárneho ochranného obalu.

Roztavené tyče pravdepodobne môžu za nebezpečne vysokú úroveň radiácie až 70 sievert za hodinu v reaktore. Toto číslo prevyšuje najvyššiu úroveň desať sievert za hodinu, ktorá bola nameraná vlani pri zdieľanom odpadovom potrubí reaktorov jedna a dva. Úroveň radiácie je podľa predstaviteľov natoľko vysoká, že endoskop by v takých podmienkach fungoval len 14 hodín.

Prieskum tiež ukázal, že v ochrannej nádobe jadra reaktora je len 60 centimetrov chladiacej vody. To je znateľný úbytok oproti desiatim metrom, o ktorých v decembri informovala japonská vláda, keď označila elektráreň za stabilizovanú. Experti preto naďalej pumpujú do reaktora vodu.

Zo záberov videokamery je zrejmé, že voda v reaktore je čistá, ale obsahuje tmavo žlté usadeniny. Predpokladá sa, že to je hrdza, opadaná farba alebo prachové častice.

Do reaktora číslo dva mohli odborníci nahliadnuť nielen vďaka nižšej radiácii v budove, ale aj vďaka tomu, že ochranný obal jadra je vybavený príslušným vstupom pre endoskopickú sondu.

Skutočné podmienky v reaktoroch jedna a tri, ktorých budovy poškodil výbuch vodíka, sú stále neznáme. Podľa simulácií sa v jednotke pretavilo jadrom viac paliva ako v dvojke, ale úroveň radiácie je najvyššia v trojke. Vysoká radiácia v komore reaktora dva znamená, že táto časť zariadenia je pre pracovníkov neprístupná, do iných častí budovy tohto reaktora ale s ochrannými odevmi na niekoľko minút vstupovať môžu.

Minuloročné prírodné nešťastie v podobe prívalové vlny spôsobilo najväčšiu jadrovú katastrofu od havárie v ukrajinskom Černobyle v roku 1986. Jadrá troch zo šiestich reaktorov elektrárne Fukušima sa z veľkej časti roztavili, keď cunami vyradilo z prevádzky chladiaci systém elektrárne. Únik radiácie si vynútil evakuáciu až 100 tisíc obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu