Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V jadrovej elektrárni Černobyľ sa zrútila časť strechy!

K úniku radiácie nedošlo Zobraziť galériu (2)
K úniku radiácie nedošlo (Zdroj: chnpp.gov.ua)

MOSKVA - V bývalej ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ sa v utorok pod ťarchou snehu zrútila časť strechy. Podľa predstaviteľov elektrárne však nedošlo k úniku radiácie ani ohrozeniu zdravia obyvateľstva, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Ku kolapsu stenových panelov a časti strechy došlo v strojovni reaktora číslo štyri, ktorého explózia v roku 1986 vyvolala doposiaľ najhoršiu jadrovú katastrofu na svete.
      
Plocha poškodená pri utorkovom incidente má rozmery približne 600 metrov štvorcových. Podľa vedenia odstavenej elektrárne sa pád strechy zaobišiel bez zranení a v uzavretej zóne okolo Černobyľu nezaznamenali zvýšenie úrovne rádioaktivity.
      
"Nehrozí žiadne nebezpečenstvo pre životy a zdravie obyvateľstva," potvrdilo dnes ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.
      
Strojovňa patrí k pôvodným stavbám elektrárne a nie je súčasťou veľkého betónového "sarkofágu" vybudovaného okolo reaktora bezprostredne po havárii. V súčasnosti sa nad ním stavia nový kryt, ktorý by mal zakonzervovať reaktor na ďalších zhruba 100 rokov. Pôvodný sarkofág sa podľa odborníkov môže začať čoskoro rozpadávať, čo by mohlo viesť k úniku žiarenia do okolia.
      
Strojovňa, ktorej strecha spadla, je od sarkofágu vzdialená približne 70 metrov, uviedla agentúra DPA.

V jadrovej elektrárni Černobyľ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: chnpp.gov.ua)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu