Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Život v rádioaktivite: Ľudia sa chcú vrátiť späť do Černobyľa!

Na Černobyle vidno zub času.
Na Černobyle vidno zub času. (Zdroj: SITA)

KYJEV - Žiadosť o povolenie nasťahovať sa späť do Černobyľa adresovali občania ukrajinskému premiérovi. Mesto na severe Ukrajiny bolo vypratané po zatiaľ najhoršej jadrovej havárii v histórii, ktorá vznikla v apríli 1986 v dôsledku explózie štvrtého reaktora elektrárne.

V zakázanej tridsaťkilometrovej zóne okolo elektrárne žije vraj asi 200 ľudí, ktorí sa vrátili do svojich černobyľských domovov hned týždeň po výbuchu. Ukrajinský denník Segodňa uvádza, že majú s úradmi "getlemanskú dohodu" a nikto ich nevyháňa. Občania, ktorí písali premiérovi Mykolovi Azarovovi, sa ale chcú vrátiť domov legálnou cestou.

List podpísalo 35 ľudí, ktorí tvrdia, že vrátiť sa chcú stovky bývalých usadlíkov. Nechcú porušovať pravidlá, chcú domov so zvolením ukrajinských úradov. Znečistenie rádioaktívnym žiarením podľa nich už nie je životu nebezpečné.

"Môj rodný dom stojí v centre Černobyľa, je to môj majetok," povedal ukrajinskému denníku Segodňa Mykola Havryljuk. "Moje zdravie je moja vec a deti už mať nebudem."

Stanovisko ukrajinskej vlády k listu nie je zatiaľ známe. Existencia nebezpečnej zóny v okolí černobyľskej jadrovej elektrárne je zakotvená v ukrajinskom zákone z roku 1991. Zmena je možná len na základe vedeckých expertíz. Výsledky meraní zatiaľ ukazujú, že rádioaktívne žiarenie stále niekoľkonásobne prevyšuje normu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu