Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvrat vo vyšetrovaní Fukušimy: Za haváriu nemôže cunami, ale človek!

Nukleárna elektráreň Fukušima
Nukleárna elektráreň Fukušima

TOKIO - Záverečná správa o havárii vo Fukušime, ku ktorej došlo minulý rok v marci, šokuje. Podľa vyšetrovateľov totiž nie je na vine obrovská cunami, ktorá elektráreň zasiahla následkom zemetrasenia, ale ľudská chyba zo strany vlády, úradov a vlastníka.

"Vláda, regulačné úrady a spoločnosť Tokyo Electric Power (Tepco) sa zachovali nezodpovedne a neochránili ľudské životy a spoločnosť. Je jasné, že ide o katastrofu spôsobenú človekom," stojí v dokumente.

Komisia vo svojom vyšetrovaní dospela k záveru, že 11. marca bola jadrová elektráreň Fukušima Daiči v stave, ktorý nezaručoval bezpečnosť v prípade zemetrasení a cunami. Je teda zrejmé, že pod katastrofou bolo podpísané zlyhanie zo strany človeka.

Zodpovednosť za následky havárie podľa správy nesie vedenie firmy Tepco a vládne inštitúcie. Svojvoľne totiž odkladali rozhodnutia, ktoré mohli tragédii zabrániť. Dôležité pre nich boli len vlastné záujmy.

Jadrovú elektráreň Fukušima zničilo vlani v marci zemetrasenie o sile9,0 Richterovej stupnice a následná mohutná vlna cunami. Pri katastrofe zlyhal chladiaci systém zariadenia, explodoval nahromadený vodík a z prehriatych reaktorov unikla radiácia.

Po nehode zlyhala komunikácia medzi prevádzkovateľom elektrárne, vládou a verejnosťou. Počas záchranných akcií došlo k sérii pochybení, ktorá sa doteraz vyšetrujú, informoval portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu