Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zakladateľ Megaupload.com: Trvá na nevine, chce prepustenie na kauciu

Kim Dotcom
Kim Dotcom

AUCKLAND - Zatknutý zakladateľ servera Megaupload.com, 37-ročný Kim Dotcom, trvá na tom, že je nevinný a nehrozí riziko jeho úteku pred súdnym stíhaním. Povedal to dnes pred súdom v novozélandskom Aucklande, ktorý má rozhodnúť o jeho prepustení na kauciu.

Sudca sa vyjadril, že rozhodne v utorok alebo v stredu, či bude alebo nebude môcť byť Dotcom prepustený na kauciu. Dotcoma predviedla pred súd polícia, ktorá v piatok 20. januára urobila raziu v jeho dome na Novom Zélande, kde sa zabarikádoval v bezpečnostnej izbe.

Polícia zatkla Dotcoma a troch zamestnancov spoločnosti Megaupload na základe obvinení Spojených štátov, že umožnili milióny ilegálnych stiahnutí filmov, hudby a ďalšieho obsahu, čím pripravili majiteľov autorských práv o zisk vo výške najmenej 500 miliónov dolárov.

Dotcomov obhajca na súde dnes povedal, že jeho klient popiera všetky obvinenia. Informovali o tom novozélandské médiá. Súdny proces, ktorý rozhodne o vydaní či nevydaní obvinených do USA, sa môže vliecť aj vyše roka, informovala agentúra Associated Press.

Spojené štáty obvinili dve firmy a sedem osôb, vrátane 35-ročného Slováka, za prevádzkovanie medzinárodnej zločineckej skupiny, ktorá sa mala podieľať na rozsiahlom poškodzovaní autorských práv prostredníctvom servera Megaupload.com. Informovali o tom vo štvrtok spoločne americké ministerstvo obrany a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Škody, ktoré mala skupina spôsobiť majiteľom autorských práv, odhadli americké úrady na pol miliardy dolárov (388 miliónov eur), pričom svojou aktivitou mali zinkasovať protiprávne vyše 175 miliónov dolárov (136 miliónov eur).

Obvineným Slovákom je podľa tlačovej správy amerického ministerstva spravodlivosti 35-ročný grafický dizajnér Július B. Okrem neho v kauze čelia obvineniu traja Nemci, Estónec a 29-ročný muž s dvojitým holandsko-novozélandským občianstvom. Úrady už zatkli na Novom Zélande vodcu skupiny, nemecko-fínskeho počítačového programátora a zakladateľa Megaupload.com Kima Schmitza, známeho aj pod menami Kim Tim Jim Vestor alebo Kim Dotcom.

Ako upozornili americké úrady, Slovák, 39-ročný Nemec a 32-ročný Estónec zostávajú zatiaľ na slobode. Americké ministerstvo spravodlivosti konštatovalo, že ide doteraz o jeden z najväčších prípadov nezákonného kopírovania autorsky chránených súborov, ktorým sa justícia Spojených štátov zaoberala. Vyšetrovanie je namierené proti zneužívaniu verejne prístupných internetových serverov na ukladanie súborov, ktoré uľahčujú páchanie trestných činov proti duševnému vlastníctvu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu