Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zdrojom črevného ochorenia z Nemecka môže byť zelenina

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Paradajky, šalátové uhorky a listové šaláty, predovšetkým zo severného Nemecka, odporúča nemecký Inštitút Roberta Kocha preventívne nekonzumovať v surovom stave.

Ide o potraviny, ktoré podľa výsledkov doterajšieho skúmania považujú experti za najpravdepodobnejší zdroj nákazy agresívnymi enterohemoragickými črevnými baktériami EHEC.

Odborníci súčasne vyzvali nemeckú verejnosť, aby prísnejšie ako kedykoľvek doteraz dodržiavala všetky hygienické predpisy, informovala dnes v hlavnej večernej spravodajskej relácii nemecká verejnoprávna televízia ARD. Epidemiologická štúdia v Hamburgu ukázala, že nakazení pacienti uvedenú zeleninu konzumovali výrazne častejšie než porovnateľné zdravé osoby, uviedli v spoločnom oznámení Inštitút Roberta Kocha (RKI), špecializovaný spolkový ústav pre infekčné ochorenia, a Spolkový ústav pre hodnotenie rizík.

Oznámenie však konštatuje, že zatiaľ nie je jasne stanovené, či jedna alebo viacero zo spomenutých troch potravín súvisí s aktuálnou vlnou nákazy baktériami EHEC, uviedla tlačová agentúra DPA. Nemecko v súčasnosti zažíva najväčšiu dosiaľ zaregistrovanú epidémiu EHEC, povedal šéf RKI Reinhard Burger. Za týždeň evidujú toľko nakazených ako obvykle za celý rok.

Testy oficiálne potvrdili v severnom Nemecku úmrtie dvoch žien, pri ďalších dvoch úmrtiach nákazu EHEC lekári predpokladajú. Počet infikovaných pacientov medzitým rýchlo stúpa. Podľa informácií agentúry DPA v celej krajine evidujú viac ako 600 prípadov, z ktorých však dosiaľ nie sú všetky potvrdené. V utorok išlo ešte o približne 460 prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu