Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nemecko sužuje infekcia, ktorá môže spôsobiť smrť!

ilustračné foto
ilustračné foto

BERLÍN - Nebezpečné enterohemoragické črevné baktérie ohrozujú čoraz viac ľudí v Nemecku. V spolkovej republike registrujú už viac ako 300 potvrdených prípadov a niekoľko podozrivých. Viacero z pacientov je v ohrození života. Jeden leží v kóme, ďalší sú napojení na umelé dýchanie.

Osobitne - nie však výlučne - je ochorením postihnutý sever krajiny.

Viac ako 40 z registrovaných prípadov označujú nemeckí zdravotníci za osobitne ťažké. Tieto štyri desiatky pacientov trpia na tzv. hemolyticko-uremicky syndróm (HUS), ktorý spôsobujú črevné baktérie a pri ktorom dochádza k zlyhaniu obličiek, k chudokrvnosti v dôsledku rozpadu červených krviniek a nedostatku krvných doštičiek.

Kým v 140 prípadoch je pôvod ťažkostí tráviaceho traktu potvrdený, v ďalších viac ako 160 prípadoch musí byť ešte potvrdený.

Množiace sa prípady ťažkého priebehu ochorenia považujú aj odborníci za neobvyklý a varujú pred podcenením situácie.

Pôvod infekcie ešte stále nie je známy. "Hlavným podozrivým" je neadekvátne umytá zelenina. Z informácií pacientov vyplýva, že surové mlieko, tvaroh a hovädzie mäso možno v tejto súvislosti ako zdroje nákazy s veľkou pravdepodobnosťou vylúčiť.

Väčšinu pacientov tvoria dospelé ženy, z čoho hygienici usudzujú, že musia mať častejší prístup k zdroju infekcie, čo by vzhľadom na prípravu jedál aj v súvislosti so zeleninou nebolo nepravdepodobné.

Pátranie po zdroji sa však podobá hľadaniu ihly v kope sena, pretože zdroj nákazy sa evidentne stále nachádza v potravinovej obchodnej sieti, uviedla agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu