Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Črevné infekcie z Nemecka sa objavujú aj u nás

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Črevné ochorenie, ktoré sa v poslednom období objavilo v Nemecku a u niektorých chorých má veľmi vážny priebeh, sa pravidelne objavuje aj u nás.

"Na Slovensku bolo v posledných rokoch ročne hlásených osem až 14 ochorení, ktorých pôvodcom bol kmeň baktérie Escherichia coli (E. coli), v tomto roku sú hlásené dve ochorenia,"  informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Šramková. Voči infekciám vyvolaným kmeňmi E. coli je dôležité dodržiavanie základných preventívnym hygienicko-epidemiologických pravidiel, najmä zamedzenie kontaminácie pri spracovaní potravín a hotových produktov.

V pondelok 23. mája Európska komisia informovala európske krajiny vrátane Slovenskej republiky prostredníctvom systému rýchleho varovania a odpovede o náraste výskytu hnačkových ochorení vyvolaných enterohemoragickým kmeňom Escherichia coli (EHEC) v severnej časti Nemecka. "Zaznamenalo sa najmenej 80 ochorení, väčšina z nich sa vyskytla u dospelých osôb, ale evidovali sa aj ochorenia u detí školského veku. Klinický priebeh ochorení bol spojený s nevoľnosťou, bolesťami brucha, zvracaním a krvavými hnačkami," informoval ďalej ÚVZ SR.

Pôvodcom ochorenia je baktéria Escherichia coli (E. coli). Väčšina jej kmeňov je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Majú významnú úlohu pri zachovávaní fyziologických pochodov v čreve a len veľmi zriedkavo zapríčiňujú vznik ochorení. Sú však medzi nimi patogénne kmene, vyvolávajúce hnačkové ochorenia. Medzi ne patria aj enterohemoragické kmene O – 157:H7 (EHEC), ktoré vyvolávajú krvácajúce zápaly čreva s hnačkami. Na vznik ochorenia stačí veľmi nízka infekčná dávka. E. coli patria k baktériám, ktoré sú pomerne odolné voči vonkajším vplyvom, prežijú mesiace v pôde či vo vode. Teplotu 55 °C prežívajú počas 60 minút. Patogénne kmene prežívajú pomerne dobre pri chladničkových teplotách (3-7 °C) a zmrazené. EHEC sa vyznačujú vysokou acidotoleranciou a termostabilitou. Inkubačný čas je tri až osem dní. Prameňom pôvodcu nákazy môže byť chorý človek a zvieratá - hovädzí dobytok, ovce, kozy.

Ochorenia najčastejšie vznikajú po konzume hovädzieho, ovčieho, kozieho mäsa, tiež produktov rýchleho občerstvenia ako sú hamburgery alebo párky. Zaznamenané boli aj ochorenia po pití surového kravského mlieka či kontaminovaných ovocných štiav a vody a tiež konzumácii zeleniny. Známy je aj prenos z človeka na človeka - na zdravotnícky personál pri ošetrovaní chorých osôb. Infekcie sa prejavujú rôznymi klinickými príznakmi, od miernej hnačky až po krvavé stolice.

Ako dodala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Šramková, "kmeň E. coli 0-157 bol vo svete izolovaný mnohokrát, pri sporadických výskytoch i v epidémiách v školách, detských domovoch, dojčenských ústavoch (napríklad v USA, v Kanade, Anglicku), často v letných mesiacoch. Prvýkrát bol izolovaný v USA v roku 1982. V roku 1996 bola v Japonsku epidémia s najvyšším počtom postihnutých - asi 10-tisíc osôb, v tom istom roku v Európe - v Škótsku ochorelo asi 400 osôb seniorského veku". Ako dodala, "na Slovensku bolo v posledných rokoch ročne hlásených osem až 14 ochorení, ktorých pôvodcom bol kmeň E. coli v tomto roku sú hlásené dve ochorenia".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu