Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nebezpečná infekcia v Nemecku: Má prvé obete!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BERLÍN - Viac ako 300 ľudí sa v Nemecku nakazilo životu nebezpečnou črevnou baktériou, ktorá vyvoláva ťažké a krvácavé hnačky a môže spôsobiť zlyhanie obličiek. Asi 40 napadnutých je vo veľmi vážnom stave, na následky ochorenia pravdepodobne zomreli už dve ženy. Úradom sa zatiaľ nepodarilo objaviť zdroj tejto nákazy, ktorá sa podľa odborníkov šíri neobyčajne rýchlo a agresívne.

Enterohemorhagická Eshcherichia Coli (EHEC) nie je v Nemecku žiadnou neznámou. Ročne sa ňou nakazí zhruba 1000 ľudí, prevažne detí do piatich rokov. Tentoraz však postihuje dospelých, a to hlavne ženy, pochádzajúce zo severu Nemecka. Prvé prípady sa objavili už aj na západe krajiny a v Berlíne.

Ochorenie má na svedomí aj prvé obete. V spolkovej krajine Dolné Sasko zomrela v sobotu 83-ročná žena, ktorá bola od polovice mesiaca hospitalizovaná s krvácavými hnačkami. Laboratórne testy u nej preukázali infikovanie EHEC, uviedla dnes agentúra DPA. V Brémach v noci na dnes umrela mladá pacientka so symptómami nákazy baktériou. Jej prítomnosť v tele ale musia testy ešte len potvrdiť.

Odborníkov prekvapilo najmä tak veľké množstvo vážnych prípadov vo veľmi krátkom časovom období. Nákaza sa totiž Nemeckom šíri asi len dva týždne. Podľa popredného experta na EHEC Helgeho Karcha možno ide o nový, agresívnejší variant tejto baktérie, ktorá môže spôsobovať zatiaľ nezaznamenané poškodenie čriev.

"Mohlo by ísť o kmeň so zvláštnymi vlastnosťami pôvodcu," povedal riaditeľ Ústavu pre hygienu univerzitnej kliniky v Münsteri dnešnému vydaniu denníka Die Welt. Karcheho úvahy potvrdzujú aj testy odobraných vzoriek. Niektoré bakteriálne kmene boli podľa DPA odolné voči antibiotikám.

Úrady teraz intenzívne pátrajú po zdroji nákazy a jej šíriteľoch. Tento jedovatý variant prospešnej črevnej baktérie Eshcherichia Coli sa vyskytuje v žalúdkoch hovädzieho dobytka a ďalších hospodárskych zvierat. Do obehu sa dostáva prostredníctvom ich mäsa, mlieka alebo výkalov, ktoré môžu znečistiť vodu, ovocie či zeleninu.

Práve ju nemeckí odborníci podozrievajú, že by mohla nebezpečnú nákazu šíriť, a vyzývajú verejnosť, aby starostlivo omývala všetky potraviny a dodržiavala hygienu rúk. V surovom mäse ani mlieku testy baktériu zatiaľ neodhalili, napriek tomu odborníci odporúčajú mäso riadne tepelne upravovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu