Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Filmy o smolenskej katastrofe trhajú rekordy

Smútok v Poľsku po tragédii
Smútok v Poľsku po tragédii (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA - Dokumenty o smolenskej katastrofe prezidentského lietadla Tu-154 trhajú v Poľsku rekordy, konštatuje denník Rzeczpospolita. Stále je „informačný hlad,“ tvrdia tvorcovia filmov.

Podľa odhadov denníka Gazeta Polska film "Hmla" by mohlo zhliadnuť celkovo až päť miliónov divákov. Podobný úspech v návštevnosti očakáva aj reportáž o vyšetrovaní nakrútená v Rusku pod titulom "04.10.10", ktorého autorkou je novinárka Anita Gargas. V pondelok mal film premiéru, v stredu by mal v náklade 140-tisíc vyjsť spolu s denníkom producenta, ktorým je "Gazeta Polska“.

Ďalším filmom o katastrofe lietadla je "List z Poľska" Mariusza Pilisa, ktorý si len na internete pozrelo asi milión ľudí. Už skôr ho odvysielala holandská televízia.

Film Ewy Stankiewicz a Jana Pospieszalského "Kríž", ktorý je pokračovaním dokumentu „Solidárni 2010", ukazuje zhromaždenie pred prezidentským palácom. Film vysielaný na prvom programe poľskej štátnej televízie sledovalo 1,6 milióna divákov. Film na DVD si len v prvých dňoch kúpilo niekoľko desiatok tisíc Poliakov.

Rovnakí autori nakrútili aj spomienky rodín na 12 obetí tragédie „Zoznam pasažierov.“ Pospieszalski a Stankiewicz majú v úmysle pokračovať v nakrúcaní, chcú priniesť výpovede o všetkých 96 obetiach.

Jediný hraný príbeh o katastrofe, "Priamo z neba" nakrútil režisér Peter Matwiejczyk.

Dokumenty na prvé výročie katastrofy pripravujú aj televízne stanice.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu