Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Objavil sa nový záznam z havárie v Smolensku

Vyšetrovatelia na mieste tragédie Zobraziť galériu (7)
Vyšetrovatelia na mieste tragédie (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA - Z miesta tragédie poľského prezidentského špeciálu Tu-154 v ruskom Smolensku existuje ďalší videozáznam. Desaťminútový zostrih včera zaplavil poľské spravodajské portály.

Záznam má vyše desať minút a nakrútený bol ešte v čase, keď na mieste havárie pracovali ruské záchranné a vyšetrovacie tímy. Zblízka zachytáva pozostatky lietadla a okolie, obsahuje však aj drastické zábery tiel obetí v troskách.

Poľské médiá odhadujú, že vznikli niekoľko hodín po katastrofe, nezachytávajú ani horiace trosky a na záberoch nie je ani hmla, ktorá bola predmetom mnohých špekulácií. Niektoré zábery dokonca mohli vzniknúť až na nasledujúci deň. Záznam je nakrútený videokamerou, určite nie mobilným telefónom, skonštatovala Gazeta Wyborcza.

Záznamom nedisponovala ani vojenská prokuratúra a mal by tak byť novým dôkazom, ktorý by mali podľa poľských médií ešte analyzovať. Video sa najprv objavilo na portáli www.eostroleka.pl, odtiaľ ho prevzali ďalšie celoštátne médiá. Doteraz nie je celkom jasné, akým spôsobom ho portál získal. Podľa niektorých médií redaktorom portálu priniesol záznam neznámy muž v miestnom kine, kde premietali dokument „Hmla“, venovaný práve smolenskej tragédii. Viaceré médiá si všímajú, že autor zjavne nemal žiadny problém pohybovať sa voľne s kamerou medzi vojakmi, záchranármi a vyšetrovateľmi.

„Prokuratúra sa oboznámila s filmovým materiálom, doteraz ho nemala,“ citoval portál wp.pl prokurátora Marcina Maksjana. Prokuratúra by mala teraz požiadať redakciu o poskytnutie záznamu a mala by aj začať zisťovať, kto je jeho autorom a za akých okolností vznikol.

Pri páde lietadla 10. apríla minulého roku zahynul poľský prezident Lech Kaczyński a ďalších 95 ľudí na palube, prevažne vysokopostavených činiteľov. Delegácia letela uctiť pamiatku poľských dôstojníkov, postrieľaných v Katyni pri Smolensku za druhej svetovej vojny sovietskou tajnou políciou NKVD.

UPOZORNENIE: Záznam obsahuje zábery tiel obetí havárie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu