Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posádka poľského Tu-154 o hmle vedela, nemala letieť do Smolenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/VARŠAVA – V súvislosti s tragickým letom poľského prezidentského špeciálu sa stále objavujú nové skutočnosti. Veliteľ posádky poľského Tu-154 dostal tesne pred štartom aktuálnu predpoveď počasia pre letisko v Smolensku.

Vyplývalo z neho, že pristátie nemusí byť bezpečné. Mal tak dve možnosti: neštartovať alebo letieť na záložné letisko, napísal dnes denník Gazeta Wyborcza s odvolaním sa na poradcu ministerstva obrany generála Boguslawa Paceka.

Generál sa pritom odvoláva na poznámku vojenskej meteorologickej stanice na varšavskom letisku Okecie. „Z predpovede vyplýva, že viditeľnosť bola od 1000 do 3000 metrov. Hovorí sa v nej o mrakoch a hmle, čiže posádka lietadla mala informáciu, že na letisku v Smolensku nebudú podmienky na pristátie alebo že môžu byť veľmi ťažké,“ cituje denník generála.

O počasí v Smolensku posádku Tupoleva informoval aj pilot poľského Jaku-40, ktorý pristál v Smolensku niekoľko minút pred štartom Tu-154 z Varšavy.

„Už vtedy boli podmienky veľmi ťažké na letisku, pod úrovňou bezpečnostného minima a naďalej sa zhoršovali. Hmla hustla, nebolo vidno mraky,“ uviedol pre denník veliteľ Jaku Artur Wosztyl. Sám vtedy pristál, aj keď pod úrovňou minimálnej viditeľnosti. Teraz jeho prípad rieši vojenská prokuratúra.

Podľa predpisov leteckých síl v situácii, keď sa očakáva zlé počasie, Tupolev nemal letieť do Smolenska, ale okamžite na záložné letisko.

Pre denník to potvrdil aj generál Pacek: „Posádka mala dve možnosti: neštartovať, alebo letieť na záložné letisko.“

Minulý týždeň poľské médiá informovali o hádke medzi veliteľom letectva a kapitánom lietadla, ktorý mal byť proti štartu lietadla, keďže nemal informáciu o počasí na letisku v Smolensku, ale len predpoveď. Pri hádke mal generál vulgárne nadávať a udeliť pokarhanie kapitánovi. Aj z tohto dôvodu mal prezidenta na palube vítať generál a nie veliteľ posádky, ako býva zvykom. Existenciu záznamu potvrdil hovorca vojenskej prokuratúry Zbigniew Rzepa. Obrazový záznam bez zvuku podľa neho analyzuje prokuratúra aj vyšetrovacia komisia.

Zo zistení novinárov TVN24 vyplýva, že veliteľ posádky kapitán Arkadiusz Protasiuk mal byť proti letu v situácii, keď disponoval len predpoveďou, nie potvrdeným stavom počasia na letisku v Smolensku, napísal minulý týždeň portál wp.pl.

Pri páde lietadla 10. apríla minulého roku zahynul poľský prezident Lech Kaczyński a ďalších 95 ľudí na palube, prevažne vysokopostavených činiteľov. Delegácia letela uctiť pamiatku poľských dôstojníkov, postrieľaných v Katyni pri Smolensku za druhej svetovej vojny sovietskou tajnou políciou NKVD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu