Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tu-154 nemal pristávať v Smolensku, kto zmenil názor?

Havarovaný Tu-154 Zobraziť galériu (5)
Havarovaný Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA – Spory a špekulácie okolo vyšetrovania tragickej havárie poľského Tu-154 v ruskom Smolensku pokračujú, dnes sa objavila nová verzia udalostí.

Podľa denníka Fakt poľský špeciál vôbec nemal pristávať v Smolensku. Tupolev mal pre zlé počasie letieť do Minska, také rozhodnutie prijali Rusi na letisku Severnyj a rozhodnutie odovzdali poľským diplomatom, napísal denník. „Dostali sme upozornenie, že máme byť pripravení na prijatie lietadla,“ cituje denník bývalého poľského veľvyslanca v Bielorusku Henryka Litwina. Potom niekto v Moskve zmenil svoje rozhodnutie a prikázal dispečerom ponechať rozhodnutie o pristátí na poľských pilotov.

O tom, že pre katastrofálne poveternostné podmienky v Smolensku nebude poľská delegácia pristávať, ale bude presmerovaná na náhradné letisko v Minsku, povedali poľským diplomatom Rusi z Federálnej bezpečnostnej služby. Podľa výpovedí na prokuratúre poľskí diplomati dostali tieto informácie priamo na letisku od dôstojníka FSB, ktorý koordinoval prípravy na návštevu. Informáciu odovzdali ambasáde v Minsku, pre každý prípad aj veľvyslanectvu v Moskve.

„Pracovníci ministerstva zahraničných vecí v Smolensku dostali túto informáciu od Rusov. Dostali sme upozornenie, že vzhľadom na situáciu na letisku Severnyj tam Tu-154 nebude pristávať a aby sme boli pripravení na prijatie delegácie v Minsku,“ uviedol bývalý veľvyslanec. „Informáciu mi odovzdal jeden z našich diplomatov, ktorý ju mal od Rusov. Preto sme boli pripravení na prijatie prezidentskej delegácie v Minsku,“ dodal. 

Podobne vypovedali aj ruskí vojaci, ktorých 10. apríla vyslali na zabezpečenie návštevy. Vo vysielačke mali počuť rozhovory dispečera letov „s nejakými dôstojníkmi na vnútornom kanáli.“ „Počul som, že letový dispečer niekomu oznamoval, že kategoricky zakazuje pristátie lietadla Tu-154 na letisku Severnyj kvôli zlej viditeľnosti,“ vypovedal jeden z vojakov. Takže čo sa stalo, že Rusi zmenili názor a nechali poľských pilotov, aby sa pokúsili, bohužiaľ neúspešne, o pristátie, pýta sa denník. Odpoveď by mohla poskytnúť poľská vyšetrovacia správa o tragédii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu