Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

LÍBYA Kaddáfího sily sa stiahli, prišli o výzbroj

Vojak prezlečený za civila v sklade, ktorý bol zničený
Vojak prezlečený za civila v sklade, ktorý bol zničený (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - 19:09 Líbyjské vládne sily, ktoré v uplynulých dňoch pokúšali dobyť povstalcami kontrolované mesto Bengází, sa v pondelok museli stiahnuť do južnejšie ležiacej Adždábíje po tom, ako pri útokoch západných lietadiel prišli o veľkú časť svojej výzbroje.

Ústup ihneď využili stovky povstaleckých bojovníkov, ktorí sa pokúsili zaútočiť na Adžábíju zo vzdialenosti piatich až 10 kilometrov, pričom boli zrejme povzbudení zvukom stíhačiek. Prevažne amatérski bojovníci boli vyzbrojení raketami Kaťuša a protilietadlovými delami, ich ofenzívu však zastavila delostrelecká paľba.

17:43 Spojenci v Líbyi rozširujú bezletovú zónu na juh a západ krajiny. Novinárom to dnes povedal americký generál Carter Ham. Zóna čoskoro bude pokrývať 1000 kilometrov dlhú oblasť. Sily líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího sa sťahujú od bašty povstalcov proti jeho režimu Benghází a "neprejavujú veľkú schopnosť či vôľu" pokračovať v boji, uviedol americký generál.

17:19 Líbyjská vzbúrenecká Národná rada nebude vyjednávať s Muammarom Kaddáfím o zastavení vojenského konfliktu. Vyhlásil to dnes vysoký predstaviteľ rady Háfiz Ghoga. Ako povedal na tlačovej konferencii v Benghází, Kaddáfí je "medzinárodne hľadaným vojnovým zločincom", ktorý bude súdený za genocídu páchanú na vlastnom obyvateľstve.

17:00 Ruský prezident Dmitrij Medvedev odsúdil výroky premiéra Vladimira Putina o vojenskej operácii v Líbyi, pričom ich označil za "neprijateľné". Putin krátko predtým tvrdo kritizoval rezolúciu BR OSN a text dokumentu navyše nazval "stredovekou výzvou na križiacku výpravu".

16:55 Slovensko sa nebude zapájať do vojenských zásahov v Líbyi. Dnes sa na tom zhodli prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová. Podľa hlavy štátu však v budúcnosti môže nastať situácia, ktorá prípadne povedie k prehodnoteniu slovenskej účasti v takejto operácii.

16:53 Organizácia Spojených národov dnes informovala, že klesá počet ľudí, ktorí sa pokúšajú uprchnúť z Líbye po víkendovom začiatku útokov medzinárodných síl. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uviedol, že situácia na líbyjskej hranici s Tuniskom sa upokojila.

16:50 Kaddáfího jednotky dnes podľa obyvateľov Misure zabili najmenej deväť ľudí.

14:18 Predseda ruskej vlády Vladimir Putin dnes prirovnal rezolúciu BR OSN týkajúcu sa Líbye ku stredovekej výzve ku križiackej výprave a povedal, že zasahovanie do záležitostí iných krajín sa stáva trendom americkej zahraničnej politiky. Vyhlásil tiež, že udalosti v Líbyi ukazujú, že Rusko by malo posilniť svoje obranné schopnosti.

13:47 EÚ rozšírila sankcie na líbyjský režim, na zozname sú ďalší jednotlivci a firmy. Patria medzi nich príslušníci režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího ako i ďalšie právnické osoby blízke režimu.

13:07 Líbyjská vláda v pondelok poprela správy o smrti syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Podľa líbyjskej opozície a niektorých arabských médií Chámis Kaddáfí údajne podľahol v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel pri útoku samovražedného atentátnika, ktorý vrazil lietadlom do kasární pri Tripolise. Zdroj z líbyjskej vlády označil tieto správy za nezmyselné.

11:20 Veľká Británia nevie vylúčiť, že líbyjský vodca Muammar Kaddáfí sa stane cieľom jedného z jej útokov. "Nebudeme zachádzať do detailov a hovoriť, kto alebo čo môže byť cieľom," vyhlásil v pondelok šéf britskej diplomacie William Hague. Na opakovanú otázku, či vie vylúčiť, že britská armáda sa pokúsi o zabitie Kaddáfího, Hague odvetil: "Nebudem zachádzať do špekulácií. Závisí to od okolností v danom čase."

11:18 Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího obkľúčili povstaleckú baštu na západe krajiny Misurátu a odrezali ju od dodávok vody. V centre mesta sú podľa agentúry Reuters vojaci prezlečení za civilistov. Kaddáfího jednotky podľa obyvateľov Misure od nedele zabili najmenej sedem ľudí.

11:13 Chamís Kaddáfí, syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, sa stal obeťou samovražedného vojenského pilota, informujú dnes opozičné a arabské médiá. Chamís, ktorý bol šéfom špeciálnych jednotiek a stál za brutálnym zásahom proti demonštrantom v meste Benghází, sa pred niekoľkými dňami dostal do nemocnice kvôli vážnym popáleninám, ktoré utrpel pri úmyselnom páde líbyjského lietadla na základňu Bab al-Azizíja v Tripolise. Tam údajne žije celá Kaddáfího rodina. Podľa dnešných informácií médií Kaddáfího syn napokon podľahol zraneniam v nemocnici hlavného mesta.

10:30 Líbya znamená pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú absolútnu diplomatickú skazu zahraničnej politiky, napísal denník Die Welt o berlínskom postoji k vojenskej operácii v Líbyi. Týždenník Die Zeit označil nemeckú politiku označil za zbabelú a nezodpovednú.

10:28 Hlavný čínsky deník Žen-min ž'pao dnes podľa agentúry Reuters prišiel s doposiaľ najostrejšou kritikou zásahu, aká sa z Číny ozvala. Obvinil krajiny, ktoré sa na operácii podieľajú, z porušovania mezinárodných pravidiel a z toho, že vyvolávajú nový zmätok na Blízkom východe. "Vojenské útoky na Lýbiu sú po irackej a afghánskej vojne tretí prípad, keď niektoré krajiny zahájili ozbrojené akcie proti zvrchovaným štátom," napísal.

09:05 Spojenecké sily víkendovými útokmi na pozície líbyjskej armády zasadili líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu ťažký úder a jeho sily "uvrhli do zmätku", vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii vo Washingtone predstaviteľ amerického ministerstva obrany William Gortney. Americká armáda podľa neho nemá žiadne informácie o prípadných obetiach útokov na strane civilistov. Obete neboli podľa Gortneyho ani na strane americkej armády, všetky stíhačky aj bombardéry sa vrátili neporušené na základne.

8:02 Nové prímerie, ktoré v nedeľu vyhlásil líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, je len vymyslené. V nedeľu neskoro večer to vyhlásil poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Tom Donilon. Žiadne prímerie podľa neho neexistuje, keďže líbyjská protivzdušná obrana aj krátko po jeho vyhlásení pokračovala v útokoch. "Náš názor je taký, že prímerie je falošné, alebo bolo okamžite porušené," vyhlásil Donilon, ktorý je spolu s prezidentom Barackom Obamom na návšteve Brazílie. "Takže budeme naďalej pozorne sledovať Kaddáfího kroky, a nielen jeho slová," povedal Obamov poradca.

6:49 Západní spojenci dnes ráno podnikli ďalšie nálety na ciele v Líbyi. Oznámila to bez ďalších podrobností agentúra Reuters s tým, že predtým sa im podarilo zastaviť postup síl režimu Muammara Kaddáfiho na mesto Benghází. Nálety si vzali za cieľ znovu aj protileteckú obranu.

1:45 Severoatlantická rada na svojom mimoriadnom zasadnutí nedospela k dohode ohľadne pridania sa NATO ku koalícii štátov, ktoré sa zúčastňujú na medzinárodnej vojenskej ofenzíve v Líbyi. Veľvyslanci z 28 štátov NATO však napokon počas víkendového maratónu rokovaní v Bruseli schválili operačný plán pre monitorovanie zbrojného embarga OSN voči Líbyi, uvádza sa vo vyhlásení aliancie.

1:10 Britská vláda pochybuje o dôveryhodnosti nového vyhlásenia líbyjskej armády o prímerí. Uviedol to dnes úrad britského premiéra Davida Camerona. "Všetci si určite spomíname, ako plukovník Kaddáfí v uplynulých dňoch vyhlásil prímerie, ktoré však veľmi rýchlo aj porušil," uvádza sa vo vyhlásení.

0:55
Administratívnu budovu v rezidenčnom komplexe líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v noci na dnes úplne zničila raketová strela. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním na hovorcu Kaddáfího režimu Músu Ibrahima.

00:38 Pentagón očakáva, že vedúcej úlohy v medzinárodnej vojenskej operácii v Líbyi sa už v priebehu niekoľkých dní ujme britsko-francúzska koalícia alebo Severoatlanticka aliancia ako celok. Počas letu na návštevu Ruska to dnes vyhlásil americký minister obrany Robert Gates.

20:52 Ďalšou etapou koaličných úderov proti jednotkám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího budú útoky na systémy ich zásobovania, aby sa obmedzila bojová sila týchto jednotiek. Vyhlásil to včera vo Washingtone šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády Mike Mullen.

20:42
Štyri dánske bojové lietadlá typu F-16 vzlietli v nedeľu z talianskej leteckej základne Sigonella smerom na Líbyu, kde sa pripoja k leteckým silám západnej koalície, ktorá vedie ofenzívu proti silám Muammara Kaddáfího. Ako informoval dánsky verejnoprávny rozhlas, ktorý sa odvolával na svojho spravodajcu na základni, "štyri dánske lietadlá F-16 práve vzlietli... smerujú na misiu v líbyjskom vzdušnom priestore". Nórsko medzitým oznámilo, že svoje lietadlá pošle do misie v pondelok ráno.

20:33
Líbyjské ozbrojené sily vydali rozkaz všetkým jednotkám, aby dodržiavali okamžité zastavenie paľby. Vyhlásil to dnes pre novinárov hovorca líbyjskej armády. K oznámeniu prišlo zhruba 24 hodín od začiatku vzdušných útokov zo strany amerických, francúzskych a britských síl. "Líbyjské ozbrojené sily... vydali rozkaz všetkým vojenským jednotkám, aby zaistili okamžité zastavenie paľby od 21.00 h (20.00 h SEČ) tohto večera," uviedol hovorca.

19:57 V Líbyi dnes prepustili taliansky remorkér a 11 členov jeho posádky, ktorých zadržali v sobotu v Tripolise. Remorkér už mieri na sever, informoval jeho prevádzkovateľ, spoločnosť Augusta.

18:37 Liga arabských štátov (LAŠ) kritizovala vojenské útoky západných krajín na Líbyu. Svoje negatívne stanovisko organizácia vyjadrila niekoľko dní po tom, ako Organizácia Spojených národov zaviedla prostredníctvom rezolúcie Bezpečnostnej rady nad spomínanou severoafrickou krajinou bezletovú zónu.

18:23 Rokovania členských štátov Severoatlantickej aliancie o jej možnom zahrnutí do vojenskej operácie v Líbyi dnes podvečer prerušili. Dôvodom je zdržanlivý postoj Turecka a ďalších štátov k prípadnému nasadeniu celého bloku.

18:12 Dvaja novinári pracujúci pre francúzsku tlačovú agentúru AFP a fotograf agentúry Getty Images, cestujúci spolu s nimi, sú nezvestní v Líbyi. Informovala o tom tlačová agentúra Associated Press, odvolávajúca sa na informáciu AFP.

17:45 Boje v Líbyi pokračujú dnes zo vzduchu aj na zemi. Už druhý deň podnikajú západné sily letecké a raketové útoky proti líbyjskej protivzdušnej obrane. Vládne sily zase podľa očitých svedkov agentúry Reuters vošli s tankami do mesta Misura držaného povstalcami. V meste sa údajne ozýva streľba, niekoľko ľudí už bolo vraj zabitých.

16:27 Koniec vojenskej operácie v Líbyi je "veľmi neistý" a mohla by sa skončiť patovou situáciou. Uviedol to dnes americký admirál Mike Mullen. V programe "Face the Nation" televízie CBS veliteľ amerických vojsk povedal, že misia v Líbyi má jasný, ohraničený cieľ. Nevie však predpovedať, ako dlho by mohla trvať, ani to, ako sa skončí.

16:17 Francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle vyrazila v nedeľu z južného prístavného mesta Toulon k brehom Líbye, aby sa mohla zúčastniť na tamojšej vojenskej operácii, informoval spravodajca tlačovej agentúry AFP.

15:15 Rusko vyzvalo medzinárodné vojská, ktoré začali operáciu v Líbyi, aby zastavili používanie sily "bez rozdielu", keďže si už údajne vyžiadalo životy civilistov.

14:25 Líbyjská vláda začala rozdávať zbrane státisícom obyvateľov a distribúcia sa zavŕši v priebehu niekoľkých hodín. Informovala o tom dnes štátna tlačová agentúra Jana.

14:23 Počiatočná fáza medzinárodnej operácie zameranej na zavedenie bezletovej zóny nad Líbyou "bola úspešná" a vládny útok na Bengází sa zastavil. Oznámil to nedeľu admirál Michael Mullen, šéf generálneho štábu ozbrojených síl Spojených štátov pre televíznu spoločnosť ABC. "Už viac nepochodujú na Bengází," dodal Mullen, pričom hovoril o vládnych vojskách, ktoré útočili na mesto Bengází, baštu protivládnych povstalcov.

12:37 Francúzsko pokračuje vo vzdušných útokoch proti líbyjskej protileteckej obrane, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske armádne zdroje. Do akcie boli nasadené bojové lietadlá typu Rafale a Mirage 2000.

12:18 Tri americké bombardéry typu B-2 zhodili 40 bômb na hlavné líbyjské letisko v snahe spôsobiť tamojším vzdušným silám čo najväčšie škody, informovala americká televízna sieť CBS.

11:51 Najmenej 94 ľudí prišlo o život pri útoku, ktorý v povstalcami ovládanom líbyjskom meste Bengází spustili pred dvoma dňami sily lojálne dlhoročnému lídrovi Muammarovi Kaddáfímu. Informovali o tom tamojšie zdravotnícke zdroje a spravodajcovia tlačovej agentúry AFP.

11:47 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí uviedol, že jeho krajina sa pripravuje na dlhú vojnu a porazí sily západných krajín. Líder, ktorý je pri moci už štyri desaťročia, v prejave vysielanom v štátnej televízii opakovane vyhlásil, že sa nedá zosadiť "križiackou alianciou" vedenou Spojenými štátmi, Britániou a Francúzskom.

10:41 Neznámi ozbrojení muži zadržali posádku talianskej lode, ktorá kotví v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Podľa nej posádku remorkéra, ktorej členmi okrem ôsmich Talianov sú aj dvaja Indovia a jeden Ukrajinec, zadržali, keď v sobotu popoludní z lode na breh vystúpili líbyjskí robotníci. Ozbrojenci, z ktorých jeden sa označoval za správcu prístavu, zatkli posádku a zabránili lodi opustiť prístav

9:52 Líbyjská štátna televízia informovala, že pri útokoch amerických vzdušných síl a ich európskych spojencov zahynulo 48 ľudí a 150 ďalších utrpelo zranenia. Podľa líbyjských médií boli medzi obeťami hlavne deti. Tieto správy však nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, uviedla tlačová agentúra AP.

9:36 Západné veľmoci musia okamžite zastaviť vojenské útoky proti Líbyi, zatiaľ čo tamojšia vláda by mala zabezpečiť "humanitárne potreby" ľudí v núdzi a "ochranu cudzincov" vrátane afrických vysťahovalcov žijúcich v krajine. Po nedeľňajšom zasadnutí v hlavnom meste Mauritánie to vyhlásil špeciálny výbor Africkej únie (AÚ) pre krízu v Líbyi.

6:40 Čína vyjadrila poľutovanie nad trestnými leteckými útokmi USA a európskych národov na Líbyu s cieľom presadiť bezletovú zónu, ktorú schválila OSN. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Ťiang Jü povedala, že Čína "dôsledne nesúhlasí s použitím sily v medzinárodných vzťahoch" a vyjadrila "poľutovanie" nad sobotňajšími útokmi.

2:43 Líbyjská armáda nadránom spustila paľbu na lietadlo zhadzujúce bomby na južné predmestie Tripolisu, kde má svoje opevnené sídlo vodca Muammar Kaddáfí. Informoval o tom tamojší spravodajca tlačovej agentúry AFP, podľa ktorého sa v okolí strategickej vojenskej základne Báb al-Azízíja ozývali výbuchy, pričom zatiaľ nie je jasné, aké ciele sa podarilo zasiahnuť.

00:19  Vojenský zákrok západných veľmocí v Líbyi si doteraz vyžiadal 48 mŕtvych a 150 zranených. S odvolaním sa na armádne velenie to v nedeľu uviedla líbyjská štátna televízia, podľa ktorej väčšinu obetí tvoria deti. Zverejnenú správu, ktorá neobsahovala žiadne ďalšie podrobnosti, však nie je možné nezávisle overiť.

23:17 Líbyjčania budú čeliť "koloniálnej, križiackej agresii", uviedol líbyjský vodca Muammar Kaddáfí po tom, čo medzinárodná koalícia začala s vojenským zásahom voči jeho jednotkám. Stredozemie a Severná Afrika sa stali "miestom vojny" a záujmy severoafrických krajín a krajín Stredozemia budú odteraz ohrozené, podotkol.

22:05 - Americké lode a jedna britská ponorka odpálili na líbyjské ciele 110-112 striel s plochou dráhou letu Tomahawk, aby vyradili líbyjskú protivzdušnú obranu. Ciele sa nachádzali aj v mestách Tripolis a Misuráta. Na tlačovej konferencii v Pentagóne to oznámil viceadmirál Bill Gortney, riaditeľ Spoločného štábu americkej armády.

Európska únia sa dohodla na rozšírení zoznamu pre aplikovanie sankcií na príslušníkov režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího ako i na ďalšie právnické osoby blízke režimu.

13:07 Líbyjská vláda v pondelok poprela správy o smrti syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Podľa líbyjskej opozície a niektorých arabských médií Chámis Kaddáfí údajne podľahol v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel pri útoku samovražedného atentátnika, ktorý vrazil lietadlom do kasární pri Tripolise. Zdroj z líbyjskej vlády označil tieto správy za nezmyselné.

11:20 Veľká Británia nevie vylúčiť, že líbyjský vodca Muammar Kaddáfí sa stane cieľom jedného z jej útokov. "Nebudeme zachádzať do detailov a hovoriť, kto alebo čo môže byť cieľom," vyhlásil v pondelok šéf britskej diplomacie William Hague. Na opakovanú otázku, či vie vylúčiť, že britská armáda sa pokúsi o zabitie Kaddáfího, Hague odvetil: "Nebudem zachádzať do špekulácií. Závisí to od okolností v danom čase."

11:18 Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího obkľúčili povstaleckú baštu na západe krajiny Misurátu a odrezali ju od dodávok vody. V centre mesta sú podľa agentúry Reuters vojaci prezlečení za civilistov. Kaddáfího jednotky podľa obyvateľov Misure od nedele zabili najmenej sedem ľudí.

11:13 Chamís Kaddáfí, syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, sa stal obeťou samovražedného vojenského pilota, informujú dnes opozičné a arabské médiá. Chamís, ktorý bol šéfom špeciálnych jednotiek a stál za brutálnym zásahom proti demonštrantom v meste Benghází, sa pred niekoľkými dňami dostal do nemocnice kvôli vážnym popáleninám, ktoré utrpel pri úmyselnom páde líbyjského lietadla na základňu Bab al-Azizíja v Tripolise. Tam údajne žije celá Kaddáfího rodina. Podľa dnešných informácií médií Kaddáfího syn napokon podľahol zraneniam v nemocnici hlavného mesta.

10:30 Líbya znamená pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú absolútnu diplomatickú skazu zahraničnej politiky, napísal denník Die Welt o berlínskom postoji k vojenskej operácii v Líbyi. Týždenník Die Zeit označil nemeckú politiku označil za zbabelú a nezodpovednú.

10:28 Hlavný čínsky deník Žen-min ž'pao dnes podľa agentúry Reuters prišiel s doposiaľ najostrejšou kritikou zásahu, aká sa z Číny ozvala. Obvinil krajiny, ktoré sa na operácii podieľajú, z porušovania mezinárodných pravidiel a z toho, že vyvolávajú nový zmätok na Blízkom východe. "Vojenské útoky na Lýbiu sú po irackej a afghánskej vojne tretí prípad, keď niektoré krajiny zahájili ozbrojené akcie proti zvrchovaným štátom," napísal.

09:05 Spojenecké sily víkendovými útokmi na pozície líbyjskej armády zasadili líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu ťažký úder a jeho sily "uvrhli do zmätku", vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii vo Washingtone predstaviteľ amerického ministerstva obrany William Gortney. Americká armáda podľa neho nemá žiadne informácie o prípadných obetiach útokov na strane civilistov. Obete neboli podľa Gortneyho ani na strane americkej armády, všetky stíhačky aj bombardéry sa vrátili neporušené na základne.

8:02 Nové prímerie, ktoré v nedeľu vyhlásil líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, je len vymyslené. V nedeľu neskoro večer to vyhlásil poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Tom Donilon. Žiadne prímerie podľa neho neexistuje, keďže líbyjská protivzdušná obrana aj krátko po jeho vyhlásení pokračovala v útokoch. "Náš názor je taký, že prímerie je falošné, alebo bolo okamžite porušené," vyhlásil Donilon, ktorý je spolu s prezidentom Barackom Obamom na návšteve Brazílie. "Takže budeme naďalej pozorne sledovať Kaddáfího kroky, a nielen jeho slová," povedal Obamov poradca.

6:49 Západní spojenci dnes ráno podnikli ďalšie nálety na ciele v Líbyi. Oznámila to bez ďalších podrobností agentúra Reuters s tým, že predtým sa im podarilo zastaviť postup síl režimu Muammara Kaddáfiho na mesto Benghází. Nálety si vzali za cieľ znovu aj protileteckú obranu.

1:45 Severoatlantická rada na svojom mimoriadnom zasadnutí nedospela k dohode ohľadne pridania sa NATO ku koalícii štátov, ktoré sa zúčastňujú na medzinárodnej vojenskej ofenzíve v Líbyi. Veľvyslanci z 28 štátov NATO však napokon počas víkendového maratónu rokovaní v Bruseli schválili operačný plán pre monitorovanie zbrojného embarga OSN voči Líbyi, uvádza sa vo vyhlásení aliancie.

1:10 Britská vláda pochybuje o dôveryhodnosti nového vyhlásenia líbyjskej armády o prímerí. Uviedol to dnes úrad britského premiéra Davida Camerona. "Všetci si určite spomíname, ako plukovník Kaddáfí v uplynulých dňoch vyhlásil prímerie, ktoré však veľmi rýchlo aj porušil," uvádza sa vo vyhlásení.

0:55
Administratívnu budovu v rezidenčnom komplexe líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v noci na dnes úplne zničila raketová strela. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním na hovorcu Kaddáfího režimu Músu Ibrahima.

00:38 Pentagón očakáva, že vedúcej úlohy v medzinárodnej vojenskej operácii v Líbyi sa už v priebehu niekoľkých dní ujme britsko-francúzska koalícia alebo Severoatlanticka aliancia ako celok. Počas letu na návštevu Ruska to dnes vyhlásil americký minister obrany Robert Gates.

20:52 Ďalšou etapou koaličných úderov proti jednotkám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího budú útoky na systémy ich zásobovania, aby sa obmedzila bojová sila týchto jednotiek. Vyhlásil to včera vo Washingtone šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády Mike Mullen.

20:42
Štyri dánske bojové lietadlá typu F-16 vzlietli v nedeľu z talianskej leteckej základne Sigonella smerom na Líbyu, kde sa pripoja k leteckým silám západnej koalície, ktorá vedie ofenzívu proti silám Muammara Kaddáfího. Ako informoval dánsky verejnoprávny rozhlas, ktorý sa odvolával na svojho spravodajcu na základni, "štyri dánske lietadlá F-16 práve vzlietli... smerujú na misiu v líbyjskom vzdušnom priestore". Nórsko medzitým oznámilo, že svoje lietadlá pošle do misie v pondelok ráno.

20:33
Líbyjské ozbrojené sily vydali rozkaz všetkým jednotkám, aby dodržiavali okamžité zastavenie paľby. Vyhlásil to dnes pre novinárov hovorca líbyjskej armády. K oznámeniu prišlo zhruba 24 hodín od začiatku vzdušných útokov zo strany amerických, francúzskych a britských síl. "Líbyjské ozbrojené sily... vydali rozkaz všetkým vojenským jednotkám, aby zaistili okamžité zastavenie paľby od 21.00 h (20.00 h SEČ) tohto večera," uviedol hovorca.

19:57 V Líbyi dnes prepustili taliansky remorkér a 11 členov jeho posádky, ktorých zadržali v sobotu v Tripolise. Remorkér už mieri na sever, informoval jeho prevádzkovateľ, spoločnosť Augusta.

18:37 Liga arabských štátov (LAŠ) kritizovala vojenské útoky západných krajín na Líbyu. Svoje negatívne stanovisko organizácia vyjadrila niekoľko dní po tom, ako Organizácia Spojených národov zaviedla prostredníctvom rezolúcie Bezpečnostnej rady nad spomínanou severoafrickou krajinou bezletovú zónu.

18:23 Rokovania členských štátov Severoatlantickej aliancie o jej možnom zahrnutí do vojenskej operácie v Líbyi dnes podvečer prerušili. Dôvodom je zdržanlivý postoj Turecka a ďalších štátov k prípadnému nasadeniu celého bloku.

18:12 Dvaja novinári pracujúci pre francúzsku tlačovú agentúru AFP a fotograf agentúry Getty Images, cestujúci spolu s nimi, sú nezvestní v Líbyi. Informovala o tom tlačová agentúra Associated Press, odvolávajúca sa na informáciu AFP.

17:45 Boje v Líbyi pokračujú dnes zo vzduchu aj na zemi. Už druhý deň podnikajú západné sily letecké a raketové útoky proti líbyjskej protivzdušnej obrane. Vládne sily zase podľa očitých svedkov agentúry Reuters vošli s tankami do mesta Misura držaného povstalcami. V meste sa údajne ozýva streľba, niekoľko ľudí už bolo vraj zabitých.

16:27 Koniec vojenskej operácie v Líbyi je "veľmi neistý" a mohla by sa skončiť patovou situáciou. Uviedol to dnes americký admirál Mike Mullen. V programe "Face the Nation" televízie CBS veliteľ amerických vojsk povedal, že misia v Líbyi má jasný, ohraničený cieľ. Nevie však predpovedať, ako dlho by mohla trvať, ani to, ako sa skončí.

16:17 Francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle vyrazila v nedeľu z južného prístavného mesta Toulon k brehom Líbye, aby sa mohla zúčastniť na tamojšej vojenskej operácii, informoval spravodajca tlačovej agentúry AFP.

15:15 Rusko vyzvalo medzinárodné vojská, ktoré začali operáciu v Líbyi, aby zastavili používanie sily "bez rozdielu", keďže si už údajne vyžiadalo životy civilistov.

14:25 Líbyjská vláda začala rozdávať zbrane státisícom obyvateľov a distribúcia sa zavŕši v priebehu niekoľkých hodín. Informovala o tom dnes štátna tlačová agentúra Jana.

14:23 Počiatočná fáza medzinárodnej operácie zameranej na zavedenie bezletovej zóny nad Líbyou "bola úspešná" a vládny útok na Bengází sa zastavil. Oznámil to nedeľu admirál Michael Mullen, šéf generálneho štábu ozbrojených síl Spojených štátov pre televíznu spoločnosť ABC. "Už viac nepochodujú na Bengází," dodal Mullen, pričom hovoril o vládnych vojskách, ktoré útočili na mesto Bengází, baštu protivládnych povstalcov.

12:37 Francúzsko pokračuje vo vzdušných útokoch proti líbyjskej protileteckej obrane, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske armádne zdroje. Do akcie boli nasadené bojové lietadlá typu Rafale a Mirage 2000.

12:18 Tri americké bombardéry typu B-2 zhodili 40 bômb na hlavné líbyjské letisko v snahe spôsobiť tamojším vzdušným silám čo najväčšie škody, informovala americká televízna sieť CBS.

11:51 Najmenej 94 ľudí prišlo o život pri útoku, ktorý v povstalcami ovládanom líbyjskom meste Bengází spustili pred dvoma dňami sily lojálne dlhoročnému lídrovi Muammarovi Kaddáfímu. Informovali o tom tamojšie zdravotnícke zdroje a spravodajcovia tlačovej agentúry AFP.

11:47 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí uviedol, že jeho krajina sa pripravuje na dlhú vojnu a porazí sily západných krajín. Líder, ktorý je pri moci už štyri desaťročia, v prejave vysielanom v štátnej televízii opakovane vyhlásil, že sa nedá zosadiť "križiackou alianciou" vedenou Spojenými štátmi, Britániou a Francúzskom.

10:41 Neznámi ozbrojení muži zadržali posádku talianskej lode, ktorá kotví v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Podľa nej posádku remorkéra, ktorej členmi okrem ôsmich Talianov sú aj dvaja Indovia a jeden Ukrajinec, zadržali, keď v sobotu popoludní z lode na breh vystúpili líbyjskí robotníci. Ozbrojenci, z ktorých jeden sa označoval za správcu prístavu, zatkli posádku a zabránili lodi opustiť prístav

9:52 Líbyjská štátna televízia informovala, že pri útokoch amerických vzdušných síl a ich európskych spojencov zahynulo 48 ľudí a 150 ďalších utrpelo zranenia. Podľa líbyjských médií boli medzi obeťami hlavne deti. Tieto správy však nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, uviedla tlačová agentúra AP.

9:36 Západné veľmoci musia okamžite zastaviť vojenské útoky proti Líbyi, zatiaľ čo tamojšia vláda by mala zabezpečiť "humanitárne potreby" ľudí v núdzi a "ochranu cudzincov" vrátane afrických vysťahovalcov žijúcich v krajine. Po nedeľňajšom zasadnutí v hlavnom meste Mauritánie to vyhlásil špeciálny výbor Africkej únie (AÚ) pre krízu v Líbyi.

6:40 Čína vyjadrila poľutovanie nad trestnými leteckými útokmi USA a európskych národov na Líbyu s cieľom presadiť bezletovú zónu, ktorú schválila OSN. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Ťiang Jü povedala, že Čína "dôsledne nesúhlasí s použitím sily v medzinárodných vzťahoch" a vyjadrila "poľutovanie" nad sobotňajšími útokmi.

2:43 Líbyjská armáda nadránom spustila paľbu na lietadlo zhadzujúce bomby na južné predmestie Tripolisu, kde má svoje opevnené sídlo vodca Muammar Kaddáfí. Informoval o tom tamojší spravodajca tlačovej agentúry AFP, podľa ktorého sa v okolí strategickej vojenskej základne Báb al-Azízíja ozývali výbuchy, pričom zatiaľ nie je jasné, aké ciele sa podarilo zasiahnuť.

00:19  Vojenský zákrok západných veľmocí v Líbyi si doteraz vyžiadal 48 mŕtvych a 150 zranených. S odvolaním sa na armádne velenie to v nedeľu uviedla líbyjská štátna televízia, podľa ktorej väčšinu obetí tvoria deti. Zverejnenú správu, ktorá neobsahovala žiadne ďalšie podrobnosti, však nie je možné nezávisle overiť.

23:17 Líbyjčania budú čeliť "koloniálnej, križiackej agresii", uviedol líbyjský vodca Muammar Kaddáfí po tom, čo medzinárodná koalícia začala s vojenským zásahom voči jeho jednotkám. Stredozemie a Severná Afrika sa stali "miestom vojny" a záujmy severoafrických krajín a krajín Stredozemia budú odteraz ohrozené, podotkol.

22:05 - Americké lode a jedna britská ponorka odpálili na líbyjské ciele 110-112 striel s plochou dráhou letu Tomahawk, aby vyradili líbyjskú protivzdušnú obranu. Ciele sa nachádzali aj v mestách Tripolis a Misuráta. Na tlačovej konferencii v Pentagóne to oznámil viceadmirál Bill Gortney, riaditeľ Spoločného štábu americkej armády.

00:10 Obyvatelia západolíbyjského mesta Zintán museli ujsť a mnohí sa skryli do jaskýň v horskej oblasti. Mesto od pondelkového rána intenzívne ostreľovali Kaddáfího sily. Uviedli to dvaja svedkovia. Podľa švajčiarskeho novinára Gaetana Vannaya bola pondelková streľba na Zintán najsilnejšia za posledné tri dni. "Ženy a deti sa ukryli do jaskýň v lesoch," dodal

00:03 Britský premiér David Cameron získal neskoro večer obrovskú podporu parlamentu pre svoje rozhodnutie poskytnúť britské sily pre vojenskú operáciu v Líbyi. Zákonodarcovia hlasovali v pomere 557 hlasov k 13.

19:09 Líbyjské vládne sily, ktoré v uplynulých dňoch pokúšali dobyť povstalcami kontrolované mesto Bengází, sa v pondelok museli stiahnuť do južnejšie ležiacej Adždábíje po tom, ako pri útokoch západných lietadiel prišli o veľkú časť svojej výzbroje. Ústup ihneď využili stovky povstaleckých bojovníkov, ktorí sa pokúsili zaútočiť na Adžábíju zo vzdialenosti piatich až 10 kilometrov, pričom boli zrejme povzbudení zvukom stíhačiek. Prevažne amatérski bojovníci boli vyzbrojení raketami Kaťuša a protilietadlovými delami, ich ofenzívu však zastavila delostrelecká paľba.

17:43 Spojenci v Líbyi rozširujú bezletovú zónu na juh a západ krajiny. Novinárom to dnes povedal americký generál Carter Ham. Zóna čoskoro bude pokrývať 1000 kilometrov dlhú oblasť. Sily líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího sa sťahujú od bašty povstalcov proti jeho režimu Benghází a "neprejavujú veľkú schopnosť či vôľu" pokračovať v boji, uviedol americký generál.

17:19 Líbyjská vzbúrenecká Národná rada nebude vyjednávať s Muammarom Kaddáfím o zastavení vojenského konfliktu. Vyhlásil to dnes vysoký predstaviteľ rady Háfiz Ghoga. Ako povedal na tlačovej konferencii v Benghází, Kaddáfí je "medzinárodne hľadaným vojnovým zločincom", ktorý bude súdený za genocídu páchanú na vlastnom obyvateľstve.

17:00 Ruský prezident Dmitrij Medvedev odsúdil výroky premiéra Vladimira Putina o vojenskej operácii v Líbyi, pričom ich označil za "neprijateľné". Putin krátko predtým tvrdo kritizoval rezolúciu BR OSN a text dokumentu navyše nazval "stredovekou výzvou na križiacku výpravu".

16:55 Slovensko sa nebude zapájať do vojenských zásahov v Líbyi. Dnes sa na tom zhodli prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová. Podľa hlavy štátu však v budúcnosti môže nastať situácia, ktorá prípadne povedie k prehodnoteniu slovenskej účasti v takejto operácii.

16:53 Organizácia Spojených národov dnes informovala, že klesá počet ľudí, ktorí sa pokúšajú uprchnúť z Líbye po víkendovom začiatku útokov medzinárodných síl. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uviedol, že situácia na líbyjskej hranici s Tuniskom sa upokojila.

16:50 Kaddáfího jednotky dnes podľa obyvateľov Misure zabili najmenej deväť ľudí.

14:18 Predseda ruskej vlády Vladimir Putin dnes prirovnal rezolúciu BR OSN týkajúcu sa Líbye ku stredovekej výzve ku križiackej výprave a povedal, že zasahovanie do záležitostí iných krajín sa stáva trendom americkej zahraničnej politiky. Vyhlásil tiež, že udalosti v Líbyi ukazujú, že Rusko by malo posilniť svoje obranné schopnosti.

13:47 EÚ rozšírila sankcie na líbyjský režim, na zozname sú ďalší jednotlivci a firmy. Patria medzi nich príslušníci režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího ako i ďalšie právnické osoby blízke režimu.

13:07 Líbyjská vláda v pondelok poprela správy o smrti syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Podľa líbyjskej opozície a niektorých arabských médií Chámis Kaddáfí údajne podľahol v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel pri útoku samovražedného atentátnika, ktorý vrazil lietadlom do kasární pri Tripolise. Zdroj z líbyjskej vlády označil tieto správy za nezmyselné.

11:20 Veľká Británia nevie vylúčiť, že líbyjský vodca Muammar Kaddáfí sa stane cieľom jedného z jej útokov. "Nebudeme zachádzať do detailov a hovoriť, kto alebo čo môže byť cieľom," vyhlásil v pondelok šéf britskej diplomacie William Hague. Na opakovanú otázku, či vie vylúčiť, že britská armáda sa pokúsi o zabitie Kaddáfího, Hague odvetil: "Nebudem zachádzať do špekulácií. Závisí to od okolností v danom čase."

11:18 Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího obkľúčili povstaleckú baštu na západe krajiny Misurátu a odrezali ju od dodávok vody. V centre mesta sú podľa agentúry Reuters vojaci prezlečení za civilistov. Kaddáfího jednotky podľa obyvateľov Misure od nedele zabili najmenej sedem ľudí.

11:13 Chamís Kaddáfí, syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, sa stal obeťou samovražedného vojenského pilota, informujú dnes opozičné a arabské médiá. Chamís, ktorý bol šéfom špeciálnych jednotiek a stál za brutálnym zásahom proti demonštrantom v meste Benghází, sa pred niekoľkými dňami dostal do nemocnice kvôli vážnym popáleninám, ktoré utrpel pri úmyselnom páde líbyjského lietadla na základňu Bab al-Azizíja v Tripolise. Tam údajne žije celá Kaddáfího rodina. Podľa dnešných informácií médií Kaddáfího syn napokon podľahol zraneniam v nemocnici hlavného mesta.

10:30 Líbya znamená pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú absolútnu diplomatickú skazu zahraničnej politiky, napísal denník Die Welt o berlínskom postoji k vojenskej operácii v Líbyi. Týždenník Die Zeit označil nemeckú politiku označil za zbabelú a nezodpovednú.

10:28 Hlavný čínsky deník Žen-min ž'pao dnes podľa agentúry Reuters prišiel s doposiaľ najostrejšou kritikou zásahu, aká sa z Číny ozvala. Obvinil krajiny, ktoré sa na operácii podieľajú, z porušovania mezinárodných pravidiel a z toho, že vyvolávajú nový zmätok na Blízkom východe. "Vojenské útoky na Líbyu sú po irackej a afghánskej vojne tretí prípad, keď niektoré krajiny zahájili ozbrojené akcie proti zvrchovaným štátom," napísal.

09:05 Spojenecké sily víkendovými útokmi na pozície líbyjskej armády zasadili líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu ťažký úder a jeho sily "uvrhli do zmätku", vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii vo Washingtone predstaviteľ amerického ministerstva obrany William Gortney. Americká armáda podľa neho nemá žiadne informácie o prípadných obetiach útokov na strane civilistov. Obete neboli podľa Gortneyho ani na strane americkej armády, všetky stíhačky aj bombardéry sa vrátili neporušené na základne.

8:02 Nové prímerie, ktoré v nedeľu vyhlásil líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, je len vymyslené. V nedeľu neskoro večer to vyhlásil poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Tom Donilon. Žiadne prímerie podľa neho neexistuje, keďže líbyjská protivzdušná obrana aj krátko po jeho vyhlásení pokračovala v útokoch. "Náš názor je taký, že prímerie je falošné, alebo bolo okamžite porušené," vyhlásil Donilon, ktorý je spolu s prezidentom Barackom Obamom na návšteve Brazílie. "Takže budeme naďalej pozorne sledovať Kaddáfího kroky, a nielen jeho slová," povedal Obamov poradca.

6:49 Západní spojenci dnes ráno podnikli ďalšie nálety na ciele v Líbyi. Oznámila to bez ďalších podrobností agentúra Reuters s tým, že predtým sa im podarilo zastaviť postup síl režimu Muammara Kaddáfiho na mesto Benghází. Nálety si vzali za cieľ znovu aj protileteckú obranu.

1:45 Severoatlantická rada na svojom mimoriadnom zasadnutí nedospela k dohode ohľadne pridania sa NATO ku koalícii štátov, ktoré sa zúčastňujú na medzinárodnej vojenskej ofenzíve v Líbyi. Veľvyslanci z 28 štátov NATO však napokon počas víkendového maratónu rokovaní v Bruseli schválili operačný plán pre monitorovanie zbrojného embarga OSN voči Líbyi, uvádza sa vo vyhlásení aliancie.

1:10 Britská vláda pochybuje o dôveryhodnosti nového vyhlásenia líbyjskej armády o prímerí. Uviedol to dnes úrad britského premiéra Davida Camerona. "Všetci si určite spomíname, ako plukovník Kaddáfí v uplynulých dňoch vyhlásil prímerie, ktoré však veľmi rýchlo aj porušil," uvádza sa vo vyhlásení.

0:55
Administratívnu budovu v rezidenčnom komplexe líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v noci na dnes úplne zničila raketová strela. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním na hovorcu Kaddáfího režimu Músu Ibrahima.

00:38 Pentagón očakáva, že vedúcej úlohy v medzinárodnej vojenskej operácii v Líbyi sa už v priebehu niekoľkých dní ujme britsko-francúzska koalícia alebo Severoatlanticka aliancia ako celok. Počas letu na návštevu Ruska to dnes vyhlásil americký minister obrany Robert Gates.

20:52 Ďalšou etapou koaličných úderov proti jednotkám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího budú útoky na systémy ich zásobovania, aby sa obmedzila bojová sila týchto jednotiek. Vyhlásil to včera vo Washingtone šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády Mike Mullen.

20:42
Štyri dánske bojové lietadlá typu F-16 vzlietli v nedeľu z talianskej leteckej základne Sigonella smerom na Líbyu, kde sa pripoja k leteckým silám západnej koalície, ktorá vedie ofenzívu proti silám Muammara Kaddáfího. Ako informoval dánsky verejnoprávny rozhlas, ktorý sa odvolával na svojho spravodajcu na základni, "štyri dánske lietadlá F-16 práve vzlietli... smerujú na misiu v líbyjskom vzdušnom priestore". Nórsko medzitým oznámilo, že svoje lietadlá pošle do misie v pondelok ráno.

20:33
Líbyjské ozbrojené sily vydali rozkaz všetkým jednotkám, aby dodržiavali okamžité zastavenie paľby. Vyhlásil to dnes pre novinárov hovorca líbyjskej armády. K oznámeniu prišlo zhruba 24 hodín od začiatku vzdušných útokov zo strany amerických, francúzskych a britských síl. "Líbyjské ozbrojené sily... vydali rozkaz všetkým vojenským jednotkám, aby zaistili okamžité zastavenie paľby od 21.00 h (20.00 h SEČ) tohto večera," uviedol hovorca.

19:57 V Líbyi dnes prepustili taliansky remorkér a 11 členov jeho posádky, ktorých zadržali v sobotu v Tripolise. Remorkér už mieri na sever, informoval jeho prevádzkovateľ, spoločnosť Augusta.

18:37 Liga arabských štátov (LAŠ) kritizovala vojenské útoky západných krajín na Líbyu. Svoje negatívne stanovisko organizácia vyjadrila niekoľko dní po tom, ako Organizácia Spojených národov zaviedla prostredníctvom rezolúcie Bezpečnostnej rady nad spomínanou severoafrickou krajinou bezletovú zónu.

18:23 Rokovania členských štátov Severoatlantickej aliancie o jej možnom zahrnutí do vojenskej operácie v Líbyi dnes podvečer prerušili. Dôvodom je zdržanlivý postoj Turecka a ďalších štátov k prípadnému nasadeniu celého bloku.

18:12 Dvaja novinári pracujúci pre francúzsku tlačovú agentúru AFP a fotograf agentúry Getty Images, cestujúci spolu s nimi, sú nezvestní v Líbyi. Informovala o tom tlačová agentúra Associated Press, odvolávajúca sa na informáciu AFP.

17:45 Boje v Líbyi pokračujú dnes zo vzduchu aj na zemi. Už druhý deň podnikajú západné sily letecké a raketové útoky proti líbyjskej protivzdušnej obrane. Vládne sily zase podľa očitých svedkov agentúry Reuters vošli s tankami do mesta Misura držaného povstalcami. V meste sa údajne ozýva streľba, niekoľko ľudí už bolo vraj zabitých.

16:27 Koniec vojenskej operácie v Líbyi je "veľmi neistý" a mohla by sa skončiť patovou situáciou. Uviedol to dnes americký admirál Mike Mullen. V programe "Face the Nation" televízie CBS veliteľ amerických vojsk povedal, že misia v Líbyi má jasný, ohraničený cieľ. Nevie však predpovedať, ako dlho by mohla trvať, ani to, ako sa skončí.

16:17 Francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle vyrazila v nedeľu z južného prístavného mesta Toulon k brehom Líbye, aby sa mohla zúčastniť na tamojšej vojenskej operácii, informoval spravodajca tlačovej agentúry AFP.

15:15 Rusko vyzvalo medzinárodné vojská, ktoré začali operáciu v Líbyi, aby zastavili používanie sily "bez rozdielu", keďže si už údajne vyžiadalo životy civilistov.

14:25 Líbyjská vláda začala rozdávať zbrane státisícom obyvateľov a distribúcia sa zavŕši v priebehu niekoľkých hodín. Informovala o tom dnes štátna tlačová agentúra Jana.

14:23 Počiatočná fáza medzinárodnej operácie zameranej na zavedenie bezletovej zóny nad Líbyou "bola úspešná" a vládny útok na Bengází sa zastavil. Oznámil to nedeľu admirál Michael Mullen, šéf generálneho štábu ozbrojených síl Spojených štátov pre televíznu spoločnosť ABC. "Už viac nepochodujú na Bengází," dodal Mullen, pričom hovoril o vládnych vojskách, ktoré útočili na mesto Bengází, baštu protivládnych povstalcov.

12:37 Francúzsko pokračuje vo vzdušných útokoch proti líbyjskej protileteckej obrane, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske armádne zdroje. Do akcie boli nasadené bojové lietadlá typu Rafale a Mirage 2000.

12:18 Tri americké bombardéry typu B-2 zhodili 40 bômb na hlavné líbyjské letisko v snahe spôsobiť tamojším vzdušným silám čo najväčšie škody, informovala americká televízna sieť CBS.

11:51 Najmenej 94 ľudí prišlo o život pri útoku, ktorý v povstalcami ovládanom líbyjskom meste Bengází spustili pred dvoma dňami sily lojálne dlhoročnému lídrovi Muammarovi Kaddáfímu. Informovali o tom tamojšie zdravotnícke zdroje a spravodajcovia tlačovej agentúry AFP.

11:47 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí uviedol, že jeho krajina sa pripravuje na dlhú vojnu a porazí sily západných krajín. Líder, ktorý je pri moci už štyri desaťročia, v prejave vysielanom v štátnej televízii opakovane vyhlásil, že sa nedá zosadiť "križiackou alianciou" vedenou Spojenými štátmi, Britániou a Francúzskom.

10:41 Neznámi ozbrojení muži zadržali posádku talianskej lode, ktorá kotví v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, informovala talianska tlačová agentúra ANSA. Podľa nej posádku remorkéra, ktorej členmi okrem ôsmich Talianov sú aj dvaja Indovia a jeden Ukrajinec, zadržali, keď v sobotu popoludní z lode na breh vystúpili líbyjskí robotníci. Ozbrojenci, z ktorých jeden sa označoval za správcu prístavu, zatkli posádku a zabránili lodi opustiť prístav

9:52 Líbyjská štátna televízia informovala, že pri útokoch amerických vzdušných síl a ich európskych spojencov zahynulo 48 ľudí a 150 ďalších utrpelo zranenia. Podľa líbyjských médií boli medzi obeťami hlavne deti. Tieto správy však nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, uviedla tlačová agentúra AP.

9:36 Západné veľmoci musia okamžite zastaviť vojenské útoky proti Líbyi, zatiaľ čo tamojšia vláda by mala zabezpečiť "humanitárne potreby" ľudí v núdzi a "ochranu cudzincov" vrátane afrických vysťahovalcov žijúcich v krajine. Po nedeľňajšom zasadnutí v hlavnom meste Mauritánie to vyhlásil špeciálny výbor Africkej únie (AÚ) pre krízu v Líbyi.

6:40 Čína vyjadrila poľutovanie nad trestnými leteckými útokmi USA a európskych národov na Líbyu s cieľom presadiť bezletovú zónu, ktorú schválila OSN. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Ťiang Jü povedala, že Čína "dôsledne nesúhlasí s použitím sily v medzinárodných vzťahoch" a vyjadrila "poľutovanie" nad sobotňajšími útokmi.

2:43 Líbyjská armáda nadránom spustila paľbu na lietadlo zhadzujúce bomby na južné predmestie Tripolisu, kde má svoje opevnené sídlo vodca Muammar Kaddáfí. Informoval o tom tamojší spravodajca tlačovej agentúry AFP, podľa ktorého sa v okolí strategickej vojenskej základne Báb al-Azízíja ozývali výbuchy, pričom zatiaľ nie je jasné, aké ciele sa podarilo zasiahnuť.

00:19  Vojenský zákrok západných veľmocí v Líbyi si doteraz vyžiadal 48 mŕtvych a 150 zranených. S odvolaním sa na armádne velenie to v nedeľu uviedla líbyjská štátna televízia, podľa ktorej väčšinu obetí tvoria deti. Zverejnenú správu, ktorá neobsahovala žiadne ďalšie podrobnosti, však nie je možné nezávisle overiť.

23:17 Líbyjčania budú čeliť "koloniálnej, križiackej agresii", uviedol líbyjský vodca Muammar Kaddáfí po tom, čo medzinárodná koalícia začala s vojenským zásahom voči jeho jednotkám. Stredozemie a Severná Afrika sa stali "miestom vojny" a záujmy severoafrických krajín a krajín Stredozemia budú odteraz ohrozené, podotkol.

22:05 - Americké lode a jedna britská ponorka odpálili na líbyjské ciele 110-112 striel s plochou dráhou letu Tomahawk, aby vyradili líbyjskú protivzdušnú obranu. Ciele sa nachádzali aj v mestách Tripolis a Misuráta. Na tlačovej konferencii v Pentagóne to oznámil viceadmirál Bill Gortney, riaditeľ Spoločného štábu americkej armády.

Európska únia sa dohodla na rozšírení zoznamu pre aplikovanie sankcií na príslušníkov režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího ako i na ďalšie právnické osoby blízke režimu.

13:07 Líbyjská vláda v pondelok poprela správy o smrti syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Podľa líbyjskej opozície a niektorých arabských médií Chámis Kaddáfí údajne podľahol v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel pri útoku samovražedného atentátnika, ktorý vrazil lietadlom do kasární pri Tripolise. Zdroj z líbyjskej vlády označil tieto správy za nezmyselné.

11:20 Veľká Británia nevie vylúčiť, že líbyjský vodca Muammar Kaddáfí sa stane cieľom jedného z jej útokov. "Nebudeme zachádzať do detailov a hovoriť, kto alebo čo môže byť cieľom," vyhlásil v pondelok šéf britskej diplomacie William Hague. Na opakovanú otázku, či vie vylúčiť, že britská armáda sa pokúsi o zabitie Kaddáfího, Hague odvetil: "Nebudem zachádzať do špekulácií. Závisí to od okolností v danom čase."

11:18 Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího obkľúčili povstaleckú baštu na západe krajiny Misurátu a odrezali ju od dodávok vody. V centre mesta sú podľa agentúry Reuters vojaci prezlečení za civilistov. Kaddáfího jednotky podľa obyvateľov Misure od nedele zabili najmenej sedem ľudí.

11:13 Chamís Kaddáfí, syn líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, sa stal obeťou samovražedného vojenského pilota, informujú dnes opozičné a arabské médiá. Chamís, ktorý bol šéfom špeciálnych jednotiek a stál za brutálnym zásahom proti demonštrantom v meste Benghází, sa pred niekoľkými dňami dostal do nemocnice kvôli vážnym popáleninám, ktoré utrpel pri úmyselnom páde líbyjského lietadla na základňu Bab al-Azizíja v Tripolise. Tam údajne žije celá Kaddáfího rodina. Podľa dnešných informácií médií Kaddáfího syn napokon podľahol zraneniam v nemocnici hlavného mesta.

10:30 Líbya znamená pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú absolútnu diplomatickú skazu zahraničnej politiky, napísal denník Die Welt o berlínskom postoji k vojenskej operácii v Líbyi. Týždenník Die Zeit označil nemeckú politiku označil za zbabelú a nezodpovednú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu