Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Krutý omyl bojového pilota: Minul cieľ, raketu zhodil na dievčatko (†10)!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SANÁ - Desať civilistov vrátane desaťročného dievčatka zabili nálet jemenských vzdušných síl, ktorý očividne netrafil ten správny cieľ, čiže auto vezúce islamských militantov. Informovali o tom dnes kmeňoví predstavitelia a miestni obyvatelia.

Nedeľňajší raketový útok v horskej oblasti v strednej časti Jemenu vyvolal protesty rozhnevaných príbuzných obetí. Chudobný štát na Arabskom polostrove sa stal pre USA hlavným bojiskom vo vojne proti militantom z teroristickej siete al-Káida.

V Jemene vládne chaos od povstania proti dlhoročnému autoritárskemu prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, ktoré sa začalo vlani v januári. Sálih odstúpil tento rok vo februári, ale militantom sa počas nepokojov podarilo posilniť svoje množstvo a vplyv v odľahlých regiónoch. Oficiálni predstavitelia najprv informovali, že americké bezpilotné lietadlo zabilo v nedeľu večer pri útoku päť ľudí.

Miestni obyvatelia však dnes uviedli, že jemenské bojové lietadlo zasiahlo auto a zabilo desať ľudí vrátane 40-ročnej ženy a jej desaťročnej dcéry. "Zdá sa, že jemenské bojové lietadlá minuli vozidlo vezúce podozrivých militantov a namiesto neho zasiahli iné auto s civilistami. Štyria cestujúci utrpeli zranenia a ostatní zahynuli," uviedol predstaviteľ klanu v horskej oblasti Radá.

Rodiny obetí pochodovali v nedeľu večer na protest proti úmrtiam svojich blízkych, uviedol svedok pre agentúru Reuters. Incident môže podnietiť už aj tak silnejúci odpor voči americko-jemenským vojenským akciám proti militantom, ktoré si často vyžiadajú ľudské životy.

Al-Káida na Arabskom polostrove má základne v Jemene. Uskutočňuje operácie v susednej Saudskej Arábii a snaží sa útočiť proti Spojeným štátom. Washington, ktorý sa obáva šírenia islamistického radikalizmu v Jemene, tento rok v reakcii na situáciu vystupňoval útoky bezpilotných lietadiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu