Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Odyssey Dawn: Líbyu zasiahlo 112 Tomahawkov

USA vypálili viac ako 100 rakiet na pozemné ciele Zobraziť galériu (2)
USA vypálili viac ako 100 rakiet na pozemné ciele (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - V líbyjskom hlavnom meste Tripolis sa dnes v noci opäť ozvala prudká streľba z automatických zbraní. Po sérii explózií potom bolo počuť líbyjskú protilietadlovú delostreleckú paľbu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov.

Líbyjská štátna televízia neskôr oznámila, že terčom nových leteckých a raketových útokov západných síl sa v nedeľu skoro ráno stalo niekoľko miest v líbyjskom hlavnom meste. Televízia Al-Džazíra zároveň oznámila, že Kaddáfího sily ostreľovali raketami a tankami baštu rebelov Benghází, od soboty ide už o druhý útok na to mesto. Túto informáciu ale zatiaľ nemožno overiť. Letecké údery na Líbyu dnes v noci ohlásila aj Británia.

Podľa hovorcu britskej armády generála Johna Lorimera zaútočila lietadlami Tornado, z ktorých boli odpálené riadené strely Stormshadow. Líbyjská štátna televízia zároveň oznámila, že pri doterajších leteckých a raketových úderoch západných síl na Líbyu bolo 48 ľudí zabitých a na 150 utrpelo zranenia. Podľa agentúry Reuters bola okrem Tripolise údery západných síl zasiahnuté mestá Syrta, Benghází, Misura a Zuára.

Spojenci na líbyjskú protilietadlovú obranu zaútočili v sobotu desiatkami riadených striel. Podľa jedného z amerických činiteľov, ktorý sa pre agentúru Reuters vyjadril pod podmienkou zachovania anonymity, mala byť "ťažko poškodená". Koalícia piatich krajín - Francúzska, Spojených štátov, Británie, Kanady a Talianska - operáciu nazvanú Odyssey Dawn začala v sobotu útoky proti líbyjskej protilietadlovej obrane.

Terčom spojeneckých útokov sa v prvej časti viacfázovej operácie stalo cez 20 líbyjských zariadení, ktoré by mohla predstavovať nebezpečenstvo pre spojenecké pilotov alebo líbyjský ľud. Americké a britské lode a ponorky vystrelili 112 riadených striel Tomahawk predovšetkým na objekty okolo metropoly Tripolise a miest Misura a Benghází, ktorá stále ovládajú povstalci.

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí akciu odsúdil ako "koloniálnu a križiacku agresiu". Stredomorie a severná Afrika sa podľa neho stali vojnovým územím a štáty v regióne sa vraj ocitli v nebezpečenstve. Vyhlásil tiež, že otvorí sklady a vydá ľuďom všetky zbrane k obrane Líbyie pred útokom západných síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu