Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Útok sa začal: Francúzi zostrelili niekoľko vozidiel!

Francúzske lietadlo typu Rafale
Francúzske lietadlo typu Rafale

TRIPOLIS - Francúzske bojové lietadlá dnes zničili niekoľko líbyjských tankov a obrnených vozidiel. Stalo sa tak krátko po začatí vojenskej leteckej operácie proti silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

Oznámili to podľa agentúr zdroja francúzskeho ministerstva obrany. Ide o prvé nahlásené útoky spojencov proti pozemným cieľom v Líbyi.

Prvý úder sa uskutočnil okolo 17:45 SEČ. Hovorca francúzskeho ministerstva obrany už skôr spresnil, že Francúzsko nasadila do misie dvadsiatku letúnov, ktoré operujú hlavne v okruhu 100 až 150 kilometrov okolo bašty vzbúrencov Benghází, ktoré sa Kaddáfi snaží dobyť.

Medzinárodný výbor Červeného kríža vyzval znepriatelené strany v Líbyi, aby umožňovali zdravotnému personálu a sanitkám prístup k raneným. Zdôraznil tiež, že medzinárodné právo zakazuje útočiť na civilistov a používať ľudské štíty na ochranu objektov a jednotiek.

Nad celým líbyjským územím od dnešného popoludnia prelietajú francúzske bojové lietadlá Rafale a Mirage v rámci misie schválenej OSN na zabezpečenie bezletovej zóny nad touto krajinou a na ochranu líbyjských civilistov pred líbyjskými vládnymi silami. "Každé lietadlo, ktoré vstúpi do tejto zóny (nad Líbyou) môže byť zostrelené," potvrdil hovorca Thierry Burkhard.

Oznámil tiež, že k Líbyi v nedeľu vyrazí z Toulonu v Stredomorí francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle. USA už tu leteckú loď majú a sú vraj s jej pomocou pripravené rýchlo zasiahnuť. Americký minister obrany Robert Gates podľa Pentagonu odložil dnešný plánovaný odchod do Ruska na nedeľu, aby mohol monitorovať situáciu v Líbyi.

Prvé francúzske stroje odštartovali popoludní zo základne Saint-Dizier a táto prieskumná misia má trvať celé popoludnie, uviedla AFP s odvolaním sa na oficiálne francúzske vojenské zdroje. Lietadlá podľa nich pri prelete nad Líbyou nenarážali v prvých hodinách na žiadne problémy.

Prvé vlny úderov by sa vraj mohli zúčastniť okrem Francúzska aj Británie a Kanada. USA by sa zapojili neskôr, rovnako ako arabské krajiny, ktoré dnes na rokovaní v Paríži s európskymi a americkými partnermi operácii opäť podporili. Naopak Rusko, ktoré pre ňu v OSN nehlasovalo a umožnilo jej schválenie zdržaním sa, vyjadrilo nad operáciou "poľutovanie".

"Kanada podporuje rýchlu akciu, kanadskej stíhačky práve dorazili do oblasti, požadujeme dva dni na prípravu," uviedol podľa Reuters hovorca kanadského premiéra Stephena Harpera.

Podľa dostupných informácií sa v noci rozhoreli boje o baštu líbyjských povstalcov Benghází. K okamžitému vojenskému zásahu medzinárodného spoločenstva v Líbyi dnes vyzval šéf líbyjských povstalcov.

Štvrtkové rezolúcie BR OSN umožňuje zriadenie bezletovej zóny nad Líbyou aj vojenský zásah proti Kaddáfího jednotkám na zemi v prípade ohrozenia civilistov s výnimkou využitia pozemných síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu