Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Sarkozy: Spojenci zahájili letecké operácie proti Kaddáfímu

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

PARÍŽ- Spojenecké letectvo dnes spustilo operácie nad Líbyou s cieľom zabrániť silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího útočiť na líbyjských vzbúrencov. Oznámil to dnes popoludní na tlačovej konferencii v Paríži francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

Po rokovaní s predstaviteľmi arabských a európskych krajín a USA v Paríži spresnil, že francúzske bojové lietadlá už zastavujú letecké útoky Kaddáfího jednotiek na baštu rebelov Benghází na východe krajiny. Sú podľa neho tiež pripravené zaútočiť proti tankom Kaddáfího režimu.

Podľa stanice Al-Džazíra vzlietli k misii nad Líbyou aj talianske lietadlá. Taliansky premiér Silvio Berlusconi to ale nepotvrdil s tým, že Taliansko zatiaľ poskytuje pre operácie len svoje základne. Podľa očitých svedkov je na talianskych leteckých základniach "čulý pohyb lietadiel", a to krátko pred pravdepodobným začiatkom leteckých úderov proti Kaddáfího režimu, poznamenala AFP. V Taliansku sú vraj aj britské lietadlá.

AFP s odvolaním na diplomatické zdroje uviedla, že vojenskú účasť na rokovaní v Paríži potvrdil Katar a niekoľko európskych krajín vrátane Belgicka, Holandska, Dánska a Nórska. Zapojenie USA, ktoré operáciu podporujú, je zatiaľ nejasné.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa rokovania v Paríži tiež zúčastnila, sa svetové mocnosti zhodujú, že násilie v Líbyi musí skončiť, ale že Nemecko do vojenských akcií priamo nezapoja, ako už skôr uviedlo.

Britský premiér David Cameron, ktorého krajina vyjadrila pripravenosť ihneď vyslať do vzdušného priestoru nad Líbyu svoje bojové lietadlá, po stretnutí vyhlásil, že prišiel čas na okamžitú akciu v Líbyi na záchranu životov civilistov. Kaddáfí podľa neho porušil prímerie, ktoré v piatok vyhlásil.

Sarkozy na tlačovej konferencii ďalej zdôraznil, že vojenská operácia podporovaná predovšetkým Francúzskom, Britániou, USA a Kanadou sa uskutočňuje so súhlasom Ligy arabských štátov (LAS).

Uviedol, že diplomacia sa začne opäť uplatňovať až potom, čo Kaddáfí prestane útočiť na svoj ľud. Vyzval líbyjského vodcu, aby sa bezodkladne a bezpodmienečne podvolil štvrtkovej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá spojenecké údery na jeho sily povoľuje.

"Zasahujeme, aby sme umožnili líbyjskému ľudu si vybrať svoj osud. Nemôže byť zbavený svojho práva (Kaddáfího) násilím a terorom," vyhlásil Sarkozy.

Zdroje francúzskej armády krátko pred vyjadrením politikov oznámili, že nad líbyjským územím od dnešného popoludnia prelietava niekoľko francúzskych bojových lietadiel Rafale s prieskumnou misiou. Stroje vraj odštartovali popoludní z francúzskej základne Saint-Dizier a táto misia má trvať celé popoludnie. Lietadlá pri preletoch nad Líbyou vraj zatiaľ nenarážali na žiadne problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu