Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rakúsko chce testy jadrových elektrární v Európe

Výbuch v jadrovej elektrárni vo Fukušime.
Výbuch v jadrovej elektrárni vo Fukušime.

VIEDEŇ - Havária v jadrovej elektrárni v japonskej Fukušime spôsobená silným zemetrasením a následnou cunami podnietila odporcov jadrovej energetiky v západnej Európe k novým výzvam na zastavenie tohto spôsobu získavania energie.

Rakúsko sa dnes vyslovilo za uskutočnenie testov odlnosti jadrových elektrární v európskych krajinách.

Šéfka českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová je ale presvedčená, že českým jadrovým elektrárňam podobné problémy ako v japonskej elektrárni Fukušima nehrozia. Jadrové elektrárne sú podľa nej projektované aj na prípadné zemetrasenia, a to podľa najlepších medzinárodných štandardov.

Ešte viac sú potom elektrárne v Česku zabezpečené aj proti tzv blackoutu, teda prerušeniu dodávok elektriny do samotnej jadrovej elektrárne v prípade prírodného nešťastia. Rakúsky minister životného prostredia Nikolaus Berlakovich chce po udalostiach v Japonsku žiadať záťažové testy na jadrových elektrárňach v Európe, podobné tým, aké sa robia v bankách v čase krízy. Povedal to v televízii ORF2. Podľa ministra je najmä potrebné overiť, či sú elektrárne bezpečné v prípade zemetrasenia a aký je stav ich chladiaceho systému.

Európa podľa Berlakovicha musí svoj postoj k jadrovej energetike prehodnotiť. "Chceme, aby elektrárne mali najvyššiu úroveň bezpečnosti, alebo aby boli uzavreté," vyhlásil.

Rakúsko sa ostro stavia proti jadrovej energetike. Kritizovalo rozhodnutie nemeckej vlády o predĺžení životnosti nemeckých zariadení a rakúski ekológovia pravidelne protestujú proti českej jadrovej elektrárni Temelín a slovenským Mochovciam.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že Nemecko preskúma, či si z havárie v Japonsku potrebné vyvodiť pre seba nejaké poučenie, ale zdôraznila, že nemecká jadrové zariadenia sú bezpečné. Jej vláda na jeseň 2009 nechala odhlasovať v parlamente predĺženie životnosti nemeckých jadrových elektrární. V priemere majú fungovať o 12 rokov dlhšie, než počítal pôvodný plán na ich odstavenie.

Nemecká opozícia a ekológovia v sobotu požadovali zatvorenie jadrových elektrární, ktoré podľa nich predstavujú veľké nebezpečenstvo pre obyvateľstvo. Merkelová oznámila, že sa uskutoční diskusia o jadrovej energetike s jednotlivými spolkovými štátmi, a vyjadrila želanie, aby sa o tejto téme rokovalo na európskej úrovni.

Bezpečnostné normy budú veľmi pozorne preskúmané, na základe záverov japonských expertov, aby sme si z nich vzali ponaučenie, povedala kancelárka.

Francúzski Zelení zdôraznili, že táto nehoda ukazuje, že žiadne bezpečnostné záruky neexistujú. V Taliansku niekoľko predstaviteľov ľavicovej opozície vyzvalo vládu, aby ustúpila od návratu k jadru, o ktorom rozhodla v roku 2008.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu