Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Japonsku našli dalšie stovky mŕtvych: Počet obetí je 1300!

Škody po zemetrasení v Japonsku Zobraziť galériu (6)
Škody po zemetrasení v Japonsku

TOKIO - Japonská armáda dnes našla 300 až 400 mŕtvych v oblasti prístavu Rikuzentakata na severovýchodnom pobreží, ktoré po piatkovom ničivom zemetrasení zaplavila prívalová vlna cunami. Podľa agentúry Reuters, japonské médiá teraz odhadujú počet mŕtvych na 1300, tlač predtým písala až o 1500.

Stovky ľudí sú tiež nezvestných, odhad ich počtu ale zatiaľ známy nie je, predchádzajúce údaje hovorili o 547. Počet zranených bol doteraz stanovený na 1228, najmenej 215.000 ľudí stratilo strechu nad hlavou.

Predpokladá sa, že bilancia mŕtvych bude ešte stúpať. Záchranári prehľadávajú na pobreží trosky zrútených budov, zničených áut a lodí, aby našli prípadných pozostalých. Najhoršie postihnutá bola oblasť okolo prístavného mesta Sendai asi 300 kilometrov severovýchodne od metropoly Tokia.

Postihnutí obyvatelia sa v núdzových prístreškoch snažia zásobiť vodou a ďalšími potrebami. Situáciu sťažujú aj klimatické podmienky, keďže vonkajšia teplota sa pohybuje takmer na bode mrazu.

Niektorí z postihnutých už sa vrátili do poškodených príbytkov a pustili sa do upratovania, prípadne v rámci možností do likvidácie škôd.

Medzinárodné spoločenstvo už začalo vysielať záchranárov, OSN vyslalo koordinačný tím.

Zemetrasenie o sile 8,9 stupňa malo ohnisko pomerne blízko východného pobrežia ostrova Honšú. Vyvolalo prívalovú vlnu cunami, ktorá spôsobila výrazné škody fakticky len v Japonsku. Poškodila aj jadrovú elektráreň vo Fukušime, odkiaľ je hlásený aj únik radiácie. Celkovo sú hmotné škody obrovské.

Americká geologická služba uviedla, že hlavný japonský ostrov Honšú sa posunul v dôsledku otrasu o 2,4 metra. Podľa talianskeho Národného inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu sa posunula o 25 centimetrov aj zemská os.

Piatkové zemetrasenie bolo piate najsilnejšie registrované na svete.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu