Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po výbuchu v jadrovej elektrárni, traja ožiarení

Jadrová elektráreň Fukušima 1 pred a po výbuchu Zobraziť galériu (5)
Jadrová elektráreň Fukušima 1 pred a po výbuchu

TOKIO - V jadrovej elektrárni Fukušima 1 na severovýchode Japonska, ktorý bol najviac poškodený piatkovým zemetrasením, sa dnes po výbuchu zrútila časť budovy reaktora.

Kovová konštrukcia kryjúca samotný reaktor ale nebola podľa hovorcu vlády poškodená. Televízia NHK informovala, že pri explózii bolo niekoľko zamestnancov zranených. Japonský úrad pre jadrovú bezpečnosť zaradil poruchu na štvrtý zo siedmich stupňov medzinárodnej stupnice jadrových nehôd.

Vláda po havárii oznámila, že z nestabilného reaktora unikla radiácia. Po niekoľkých hodinách podľa AP spresnila, že únik nebol rozsiahly a že podľa nameraných hodnôt úroveň radiácie v okolí zariadenia klesá. Tlak v reaktore, s ktorým sa jadroví odborníci stretávajú, takisto klesá.
V rovnakom duchu sa podľa DPA vyjadrila aj spoločnosť Tepco, ktorá elektráreň prevádzkuje. Premiér Naoto Kan v prejave pripustil obavy zo situácie vo Fukušime 1, o roztavenie jadra ale nehovoril. Japonská bezpečnostná agentúra už skôr uviedla, že je len málo pravdepodobné, že by kryt reaktora utrpel vážne škody.

Podľa agentúry AP dnes obavy z veľkej jadrovej havárie zatienili aj tragédiu, akou sú straty na životoch a zničenie 2000 kilometrov pobrežia zemetrasením a následnou prílivovou vlnou cunami.
   
Úrad pre jadrovú bezpečnosť ale zaradil haváriu na štvrtý zo siedmich stupňov medzinárodnej škály jadrových nehôd, teda menej ako Three Mile Island a podstatne nižšie ako Černobyľ. V Three Mile Island v USA v roku 1979 išlo o piaty a v sovietskom Černobyle v roku 1986 o siedmy, najvyšší stupeň.

Podľa predchádzajúcej správy agentúry AFP bolo dnes v okolí elektrárne Fukušima 1 zistené rádioaktívne cézium. V jej areáli bola podľa médií aj nameraná úroveň rádioaktivity tisíckrát vyššia, než sú bežné hodnoty, a v jej okolí osemkrát vyššia.

Najmenej traja ľudia z evakuovanej oblasti podľa agentúry Kjódó boli vystavení radiácii. Podstúpiť dekontamináciu však nemuseli, pretože zvýšená úroveň radiácie bola nameraná len na ich oblečení. Japonské úrady začali z preventívnych dôvodov rozdávať jódové tablety, ktoré pomáhajú neutralizovať následky ožiarenia.

Situáciu v elektrárni ešte pred oznámením vlády komentovalo množstvo odborníkov. Britský profesor Paddy Regan podľa agentúry Reuters povedal, že veľký problém by bol, keby vybuchla tlaková nádoba, ktorá obsahuje jadrové palivo. Podľa fyzika Robina Grimesa sa mohli zastaviť záložné generátory, hoci predtým začali fungovať. Následne sa mohla zvýšiť teplota a tlak, ktorý sa výbuchom uvoľnil. "Napriek poškodeniu vonkajšej štruktúry, ak vnútorná oceľová nádoba zostane nedotknutá, je potom takmer všetka radiácia zachytená," dodal.
Podľa spoločnosti Tepco výbuch nastal po (bližšie nespresnenom) otrase a vzápätí sa čiastočne zrútili múry a strecha. Spoločnosť na svojich webových stránkach označila haváriu za veľmi vážnu.

Japonské televízne stanice vyzvali obyvateľov pobrežných oblastí, a to aj za už evakuovaným pásmom, aby sa uzavreli vo svojich domovoch a neotvárali okná. Odporúčajú ľuďom chrániť si dýchacie cesty mokrými šatkami a čo najviac si zakryť telo, aby zabránili styku pokožky so vzduchom.
Niektorí ľudia zo strachu pred jadrovou katastrofou zamierili na juh krajiny. Očití svedkovia hovorili aj o skupovaní potravín v obchodoch.
Japonská jadrová agentúra nevylučuje, že v jednom z tamojších reaktorov by mohlo nastať tavenie palivových tyčí kvôli výpadku chladiaceho média poškodeného zemetrasením. Problémy s chladiacim zariadením ohlásila aj druhá fukušimská jadrová elektráreň.

Hovorca energetickej spoločnosti Tepco však vyhlásil, že tavenie zatiaľ nenastalo a spoločnosť sa snaží doplniť vodu do média na príslušnú úroveň, aby mohol byť reaktor chladený. Pokiaľ by ale k taveniu došlo, nikoho neohrozujú, pretože desiatky tisíc obyvateľov v okruhu desiatich kilometrov boli už evakuovaní a ďalšie tisíce ľudí budú nasledovať, pretože evakuačné pásmo bolo rozšírené na 20 kilometrov.
Tepco dostala povolenie k upusteniu časti rádioaktívnej pary, aby sa znížil viac než dvojnásobne vysoký tlak v havarovanom chladiacom systéme a predišlo sa ďalšiemu poškodeniu reaktorov.

Problémy s chladiacim okruhom na svojich troch reaktoroch ohlásila aj druhá jadrová elektráreň v prefektúre Fukušima, ktorá leží v oblasti postihnutej zemetrasením a následnou prívalovou vlnou cunami. Odtiaľ žiadny únik rádioaktivity zaznamenaný nebol.
Podľa japonskej agentúry pre jadrovú bezpečnosť dostal operátor aj tejto elektrárne príkaz, aby vypustil určité menšie množstvo rádioaktívnej pary do ovzdušia, aby sa znížil tlak v zariadení. Aj tu bola vykonaná evakuácia obyvateľov v okolí.

Elektráreň Fukušima 2 je vzdialená asi 12 kilometrov od elektrárne Fukušima 1. Obe zariadenia ležia asi 240 kilometrov severne od Tokia.
Pre päť jadrových reaktorov v oboch elektrárňach platí odo dneška kvôli poruchám na chladiacich zariadeniach výnimočný stav.
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojom vyhlásení oznámila, že to bola voda z prívalovej vlny cunami, čo poškodilo dieselové generátory. Práve tieto generátory zvyčajne udržujú v chode chladiace systémy vo fukušimskej "jedničke".

Havária vo Fukušime podnietila dnes odporcov jadrovej energetiky v západnej Európe k novým výzvam na opustenie tohto spôsobu získavania energie. Francúzski Zelení napríklad uviedli, že táto nehoda ukazuje, že žiadne bezpečnostné záruky neexistujú. V Taliansku niekoľko predstaviteľov ľavicovej opozície vyzvalo vládu, aby ustúpila od návratu k jadru, o ktorom rozhodla v roku 2008, a podobné volanie sa ozvalo aj z Nemecka.




 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu