Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bilancia obetí v Japonsku zrejme presiahne 10 tisíc!

Celé ulice skončili pod vodou Zobraziť galériu (10)
Celé ulice skončili pod vodou (Zdroj: SITA)

TOKIO - Bilancia obetí v prefektúre Mijagi na severovýchode Japonska, ktorá bola piatkovým zemetrasením a následnou vlnou cunami najviac postihnutá, bude zrejme vyššia ako desaťtisíc. S týmto odhadom len pre Mijagi prišla polícia, ktorú citovala televízna stanica NHK.

Japonský premiér Naoto Kan dnes označil súčasnú katastrofu za najhoršiu krízu v Japonsku od druhej svetovej vojny. Už v sobotu bolo v prefektúre Mijagi v Minamisanriku nezvestných 10 tisíc obyvateľov. Pred katastrofou malo toto prístavné mesto 17 tisíc obyvateľov.

Počet zranených v celom Japonsku zatiaľ stanovili na 1570. Množstvo nezvestných, ktorých bolo pôvodne 642, tiež stúpa. Len v prefektúre Fukušima, tiež na severovýchode, je nezvestných 1167 ľudí.

Podľa agentúry AFP bilancia obetí bude ďalej stúpať, pretože do nej doteraz nebolo zahrnutých 300 až 400 obetí objavených v prístave Rikuzentakata. Ďalších viac ako 200 tiel našli v lokalite Higašimacušima. Posledné oficiálne údaje hovoria o viac ako 1400 mŕtvych.

Úrady tiež uvádzajú, že prívalová vlna úplne zničila alebo poškodila nad 12 250 obytných domov a ďalších budov. Podľa skorších informácií najmenej 215 tisíc ľudí stratilo strechu nad hlavou. Bez elektriny bolo 5,6 milióna domácností, milión domácností nemalo pitnú vodu.

V postihnutých oblastiach pôsobí už 100 tisíc vojakov a záchranárov, ktorí prehľadávajú trosky zrútených budov a zničené autá a lode na stovkách kilometrov pobrežia, aby našli prípadných pozostalých.

Do pátrania a záchranných prác sa zapojili so svojimi špeciálne cvičenými psami už aj zahraničné tímy - z Európy, Ázie i Austrálie. Vláda oficiálne požiadala o pomoc USA aj ich armádne jednotky, ktoré majú v Japonsku základne.

Vojenské námorníctvo zachránilo na mori asi 15 kilometrov od japonského brehu 60-ročného muža, ktorý sa dva dni udržal na plávajúcej troske strechy svojho domčeka. Pred príchodom cunami sa síce dal na útek, potom sa však vrátil pre nejaké veci a voda ho dostihla. "Udržal som sa na kúsku strechy a to ma zachránilo," zveril sa záchranárom, ktorí ho napriek dobrému zdravotnému stavu prepravili vrtuľníkom do nemocnice.

K najhoršie postihnutým miestam patrí prístav Sendai, kde podobne ako inde nefungujú dodávky vody ani elektriny. Pitnú vodu a vlastné zdroje potravy ale nemajú podľa odhadov milióny ľudí. Premiér varoval, že Japonsku hrozia rozsiahle výpadky prúdu predovšetkým kvôli vážnej situácii v jadrových elektrárňach postihnutých živlom.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu