Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nová vláda vzniká v časoch koronavírusu! VIDEO Zlomový moment: Prechod moci musí byť plynulý

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Peter Korček)

BRATISLAVA - Po necelých dvoch týždňoch zostavil víťaz volieb a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vládu. V parlamente bude mať spolu s ďalšími troma stranami ústavnú väčšinu. Matovič a ďalší lídri strán sa cez víkend stretli s prezidentkou Zuzanou Čaputou, dnes hlava štátu prijme budúceho premiéra Igora Matoviča a dosluhujúceho premiéra Petra Pellegriniho. Súčasný kabinet končí v piatok, Čaputová akceptovala mená budúcej vlády.

  • v piatok Igor Matovič ohlásil, že na Slovensku vznikne štvorkoalícia zložená zo strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, v parlamente tak budú mať ústavnú väčšinu
  • prezidentka dnes prijala budúceho premiéra Igora Matoviča a dosluhujúceho premiéra Petra Pellegriniho
  • finálny model rozdelenia rezortov je 7-3-3-2, všetci museli spraviť kompromis, Sulík bude mať o jeden rezort viac, keďže OĽaNO si nechalo rezort financií
  • mená šéfov rezortov by mal Matovič oznámiť čoskoro, najprv ich musí schváliť prezidentka

VIDEO Čaputová prijala budúcu vládu, Matovič predstavil FINÁLNE rozdelenie rezortov! Lídri prišli v rúškach


VIDEO Prezidentka prijala oboch premiérov

Prezidentka Čaputová vymenuje novú vládu Igora Matoviča, Pellegriniho kabinet končí v piatok

Čaputová akceptuje všetky nominácie

Ustanovujúca schôdza Národnej rady SR bude v piatok 20. marca. Dosluhujúca vláda vtedy podá demisiu, novú vládu vymenuje prezidentka v sobotu (21. 3.).

Nová vláda vzniká v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Informovala o tom prezidentka Čaputová po pondelkovom stretnutí s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim a lídrom OĽaNO Igorom Matovičom, ktorý je poverený zostavením novej vlády. Prezidentka tiež oznámila, že akceptuje všetky nominácie do Matovičovej vlády. „Kompletný zoznam som dostala doobeda, ku každej z uvedených pozícií je uvedené jedno meno,“ povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Matovič doplnil, že mená chce zverejniť na utorkovej tlačovej konferencii.

Nová vláda vzniká v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Nová vláda vzniká v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Maratón koaličných rokovaní

Po trinástich dňoch sa v piatok večer skončil maratón rokovaní, na ktorých štyri strany rozoberali, ako bude vyzerať budúca vláda. Matovičovi sa nakoniec podarilo zložiť vládu, ktorá bude mať v parlamente ústavnú väčšinu.

Nová vláda vzniká v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V opozícii tak budú dve strany Smer a ĽSNS. Slovensko ešte čaká na oficiálne mená lídrov jednotlivých rezortov. Na rokovaniach to posledný deň iskrilo najmä medzi Matovičom a Sulíkom, nakoniec sa však dohodli. SaS dostala o rezort viac, Richard Sulík bude šéfom rezortu hospodárstva a 1. podpredsedom vlády pre ekonomiku, a OĽaNO si nechalo rezort financií. 

Galéria: Matovič predstavil rozdelenie rezortov

Finálne rozdelenie rezortov

Premiérom bude Igor Matovič a predsedom parlamentu bude Boris Kollár. 

OĽaNO bude mať na starosti 7 rezortov. Ministerstvo financií, ministerstvo vnútra, ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo pôdohospodárstva, ministerstvo obrany, ministerstvo životného prostredia a ministerstvo kultúry.

Sme rodina bude mať 3 rezorty. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ministerstvo dopravy a výstavby a post podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie.

Strana SaS bude mať 3 rezorty. Ministerstvo školstva, ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo hospodárstva, ktoré bude spojené s postom 1. podpredsedu vlády pre ekonomiku.

Za ľudí bude mať 2 rezorty. Ministerstvo pre investície a regionálny rozvoj, pod toto ministerstvo sa združí organizácia centrálny koordinačný a riadiaci orgán pre všetky eurofondy. Bude to transformácia úradu, ktorému teraz šéfuje Richard Raši. Ďalším rezortom bude ministerstvo spravodlivosti.


KORONAVÍRUS Ustanovujúca schôdza Národnej rady: Poslanci by mali byť s rúškami a rukavicami


Na ustanovujúcej schôdzisa budú kreovať aj parlamentné výbory. Tajnou voľbou sa budú voliť aj ich predsedovia. Vyplýva to z rokovacieho poriadku parlamentu. Parlament zriaďuje z poslancov výbory ako svoje iniciatívne a kontrolné orgány. Podľa rokovacieho poriadku parlament zriaďuje mandátový a imunitný výbor, výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, výbor pre európske záležitosti a ústavnoprávny výbor. Ďalšie výbory zriaďuje podľa potreby a určí úseky ich činnosti. Parlament môže zriadiť aj ďalšie výbory, ktoré nie sú ustanovené zákonom. Návrhy na ich zriadenie podávajú poslanci alebo poslanecké kluby písomne doterajšiemu predsedovi parlamentu.

Viac o téme: Igor MatovičPeter PellegriniZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu