Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rezort práce má zamestnancom reťazca Kačka venovať maximálnu pozornosť, žiada premiér

Potraviny Kačka
Potraviny Kačka (Zdroj: fb/tip čitateľa)

BRATISLAVA - O situáciu zamestnancov obchodného reťazca Kačka, ktorý požiadal koncom augusta o konkurz, sa zaujíma aj premiér Peter Pellegrini. Štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislava Ondruša požiadal, aby v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR ohrozeným pracovníkom z obchodného reťazca Kačka venoval maximálnu pozornosť.

Premiér očakáva, že vyše 1,5 tisíca ohrozeným zamestnancom budú poskytnuté všetky zákonné náležitosti, ktoré im vyplývajú z ukončenia pracovného pomeru, a že nenastanú žiadne prieťahy, ktoré by mohli ohroziť životnú situáciu rodín doterajších zamestnancov. “Musíme sa pokúsiť ľuďom poskytnúť maximálnu možnú pomoc, najmä v období pred vianočnými sviatkami im dať nejakú istotu, keď sa ocitli v takejto zložitej životnej situácii. To, čo ma zaráža a ľudsky rozčuľuje, je správanie ich dnes už bývalého zamestnávateľa, ktorý sa nesnažil situáciu riešiť. Takto by sa zodpovední podnikatelia, ktorí sa dostanú do ekonomických problémov, nemali správať,” uviedol premiér.

Pracovníci Úradu práce sú podľa vedenia spoločnosti Potraviny Kačka ochotní maximálne vyjsť v ústrety a skrátiť termín k hromadnému prepúšťaniu. „Toto vyjadrenie sme opätovne skonzultovali s odbormi a dohodli sme sa na uľahčení procesu ukončovania pracovných pomerov. Všetky tieto kroky smerujú k tomu, aby sa maximálne zrýchlili procesy spojené s hromadným prepúšťaním, zamestnanci mohli čo najrýchlejšie ukončiť pracovný pomer a čo najskôr požiadať o dávku z garančného fondu,“ informoval v pondelok v tlačovej správe generálny riaditeľ spoločnosti Potraviny Kačka Wieslaw Chlebuś.

Spoločnosť Potraviny Kačka preto o to viac mrzí a je prekvapená prístupom odborov a eskalovaním situácie okolo zamestnancov na médiá. “Na minulotýždňovom stretnutí sme konštruktívne prebrali jednotlivé otázky ohľadom zamestnancov a dohodli sme sa, že najlepšie v súčasnej situácii bude spojiť sily a spolupracovať, aby sme čo najrýchlejšie pomohli zamestnancom,“ pokračoval Chlebuś.

Kačka pripravuje pre zamestnancov tlačivo do Sociálnej poisťovne, aby im pomohla požiadať o vyplatenie dávky z Garančného fondu. „Zamestnanci, ktorí ukončili pracovný pomer v auguste alebo v septembri 2019, môžu o túto dávku požiadať Sociálnu poisťovňu s priložením potvrdenia o nevyplatenej mzde, ktoré im na požiadanie vystavujeme,“ ozrejmil Chlebuś.

Naďalej platí, že v aktuálnej situácii nemôže spoločnosť uprednostňovať v uspokojovaní pohľadávok žiadnych veriteľov. „Bohužiaľ ani zamestnancov, čo by bolo porušovaním platnej legislatívy. Každopádne, naši zamestnanci majú k dispozícii špeciálnu emailovú adresu, na ktorú môžu smerovať svoje požiadavky a my sa im snažíme v najkratšom možnom čase poskytnúť odpoveď,“ dodal Chlebuś.

Potraviny Kačka, predtým CBA Slovakia, požiadali koncom augusta o konkurz. Sieť predajní CBA Slovakia vznikla na Slovensku v roku 1991 ešte pod značkou M-MARKET. Odvtedy sa rozrástla na vyše 200 predajní na strednom, východnom a západnom Slovensku a v roku 2019 sa premenovala na Potraviny Kačka.

Viac o téme: Sociálnych vecí a rodinySlovenskoPeter PellegriniMinisterstvo práceKačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu