Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslanci odštartovali vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov, štyria uchádzači neprišli

Piate kolo vypočutia kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Zobraziť galériu (6)
Piate kolo vypočutia kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. (Zdroj: SITA/ Branislav Bibel )

BRATISLAVA - Poslanci ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR začali vypočúvať kandidátov na post ústavných sudcov. Výboru pred vypočutím prišli štyri ospravedlnenky, predstúpia teda 12 kandidáti zo 16 prihlásených. Vypočúvanie kandidátov je naplánované na jeden pracovný deň, následne budú poslanci výboru hlasovať o tom, či všetci kandidáti spĺňajú zákonom stanovené podmienky. Z dnešného vypočúvania sa ospravedlnil Libor Duľa, Michal Ďuriš, Peter Melicher a Martina Jánošíková. Pred výborom sa predstavia aj štyria nováčikovia, ktorí sa v predošlých štyroch kolách neprihlásili.

Okrem ospravedlnených predstúpia kandidáti v abecednom poradí s tým, že ich prezentáciu preruší obedná prestávka. Ako prvý predstúpi Ladislav Duditš, po ňom Anton Dulak. Po verejnom híringu bude nasledovať voľba v pléne NR SR, pričom zákonodarcovia majú za úlohu zvoliť ešte štyroch kandidátov. Ústavný súd SR funguje od februára tohto roka v značne obmedzenom režime, keď chýba stále šesť sudcov z trinástich.

Duditš chce ponúknúť svoje odborné skúsenosti

Uchádzači o post ústavného sudcu mali odpovedať aj na otázky, ako by orgány činné v trestnom konaní mali pristupovať k stíhaniu sudcov. Duditš odpovedal, že pokiaľ bolo vznesené obvinenie vo vzťahu k sudcovi, vtedy je možné mu pozastaviť výkon funkcie. Duditš zopakoval, že motiváciou pre jeho uchádzanie sa do funkcie je, že by rád ponúkol svoje odborné skúsenosti a schopnosti pre službu najvyššieho orgánu ústavnosti.

Piate kolo vypočutia kandidátov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/ Branislav Bibel )

Do funkcie ho navrhli Notárska komora SR, Slovenská komora exekútorov, ako aj Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Dulaka do funkcie navrhla Notárska komora SR. Členov výboru zaujímal jeho postoj na zaisťovacie úkony u sudcov. Dulak uviedol, že tieň podozrenia, že časť sudcov bola zapojená a podieľala sa na vyšetrovacej činnosti, je dosť veľký na to, aby sudcovia dali najavo svoj postoj. "Aby sa tieň podozrenia nezovšeobecňoval," dodal.

Piate kolo vypočutia kandidátov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/ Branislav Bibel )

Na otázku, ako by riešil aktuálnu situáciu s množstvom nepridelených spisov na Ústavnom súde SR, Dulak odpovedal, že ide o otázku na poslancov NR SR a prezidentky, aby ukončili proces naplnenia ÚS. Taktiež podľa Dulaka závisí od predsedu súdu, ako nastaví rozvrh práce.

Piate kolo vypočutia kandidátov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/ Branislav Bibel )

Aj Gerbery mal odpovedať na aktuálne otázky týkajúce sa komunikácie obvineného Mariana Kočnera s rôznymi osobami. Ak by sa potvrdzovali údaje, ktoré v komunikácii sú, znamená to podľa Gerberyho, že sa otriasajú základy právneho štátu na Slovensku. Gerberyho nominovala za kandidáta Slovenská komora exekútorov.

Piate kolo vypočutia kandidátov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/ Branislav Bibel )

Ústavnoprávny výbor vypočul aj Kohúta a Kseňáka

Ústavný súd (ÚS) SR požíva najväčšiu dôveryhodnosť medzi občanmi, myslí si uchádzač o funkciu ústavného sudcu Peter Kohút. Pred parlamentný ústavnoprávny výbor predstúpil v pondelok prvýkrát. Do funkcie ho nominovala Slovenská komora exekútorov. Kohút by chcel zachovať minimálne takú dôveryhodnosť Ústavného súdu, aká bol doteraz. Pôsobí ako súdny exekútor a najväčší problém aj v rámci svojej praxe vidí v exekúciách malých detí.

O svojej kandidatúre na post sudcu ÚS Kohút predtým neuvažoval, pretože bol podľa jeho slov dostatok uchádzačov, o ktorých si myslel, že vo výbere uspejú. Keď dostal ponuku kolegov, prijal ju, pretože má dostatočnú prax i skúsenosti. Podľa Kohúta by tiež bolo vhodné, aby sa skúmal aj morálny profil sudcov, vo svojom vystúpení hovoril o možnosti reorganizovania slovenského súdnictva.

S adopciou detí pármi rovnakého pohlavia Kohút nesúhlasí, proti registrovaným partnerstvám však podľa svojich slov nemá nič. Výbor a zástupcovia prezidentskej kancelárie vypočuli aj Štefana Kseňáka. O funkciu sa uchádza opätovne, navrhla ho Slovenská advokátska komora. Kseňáka sa pýtali napríklad na prípad týkajúci sa pridelenia mandátu europoslanca pre mimoparlamentné KDH, ktorý sa dostal na Ústavný súd.

Podľa Kseňáka by nemal nastať taký stav, že ten, kto získa viac hlasov, nemá primerané zastúpenie v zákonodarnom zbore. "Ak sa aplikáciou zákona dosiahne stav, ktorý bude napokon v rozpore s princípmi demokracie, takýto stav by nemal nastať," uviedol.

Súd so siedmimi sudcami nemôže spĺňať svoju funkciu

Pitoňáková počas svojho vystúpenia kritizovala rozhodovaciu prax na Ústavnom súde. "Aj za tejto situácie má Ústavný súd povinnosť poskytovať ochranu sťažovateľom. Nesúhlasím s rozvrhom práce, kde je každému sudcovi prideľovaná jedna trinástina, namiesto toho, aby každý dostával jednu sedminu," uviedla s tým, že spisy by mali byť pridelené. "Nemáme, nie, že funkčný, nemáme Ústavný súd. Sedemčlenný Ústavný súd podľa môjho názoru nemôže spĺňať funkciu tak, ako má," vyhlásila na híringu. Pitoňákovú do funkcie navrhol poslanec parlamentu Eduard Adamčík (Most-Híd).

Matulníka do funkcie navrhla Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, Straku nominovala Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave. Šorla do funkcie nominovala Slovenská advokátska komora, ako aj Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave. Je takisto členom ZSS, napriek tomu sa s obsahom stanoviska sa nezhoduje. Považuje túto komunikáciu za zbytočnú. "Zákon o sudcoch nepozná úkon odobratie mobilov, on pozná vznesenie obvinenia, a vtedy pozná zákon pozastavenie funkcie," vyjadril sa Šorl k tejto téme s tým, že ZSS nemalo zasahovať do mediálneho obrazu tohto prípadu.

Viac o téme: PoslanciKandidátiNR SRústavný sudcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu