Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Schôdza parlamentu pokračuje: Financovanie Fondu na podporu športu otvorí šiesty rokovací deň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Rokovanie o Fonde na podporu športu otvorí šiesty rokovací deň 49. schôdze parlamentu. Fond na podporu športu má byť podľa predkladateľov zo Slovenskej národnej strany (SNS) inštitúcia zabezpečujúca efektívnu podporu a rozvoj športu mládeže, vrcholového športu, športovej reprezentácie Slovenskej republiky, športu pre všetkých a športu zdravotne znevýhodnených. Podľa jedného z predkladateľov Dušana Tittela má fond vyriešiť slabé financovanie športu na Slovensku.

„Prvým krokom na podporu športu bolo vytvorenie postu štátneho tajomníka na ministerstve školstva. Teraz je to tento fond. Verím, že v budúcnosti sa nám podarí vytvoriť samostatnú organizáciu, ktorá bude riadiť šport, či už vo forme agentúry alebo neskôr ministerstva," povedal. Opozičná strana Sloboda a Solidarita má obavy predovšetkým v spojitosti s prerozdelením financií. Fond na podporu športu znamená podľa liberálov návrat späť, keď pár ľudí bude subjektívne rozhodovať, ktorý šport alebo projekt dostane peniaze a ktorý nie, čo nie je správne.

Návrh zákona v tomto roku predpokladá mimoriadny príspevok od ministerstva školstva na zabezpečenie prevádzky fondu vo výške 200-tisíc eur. Následne návrh zákona predpokladá, že ministerstvo školstva poskytne fondu každoročne príspevok najmenej 20 miliónov eur. Sídlo fondu sa navrhuje zriadiť v hlavnom meste Slovenskej republiky.

Poslanci budú taktiež diskutovať o novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Predkladatelia za vládny Smer-SD tým chcú dosiahnuť, aby sa údaje o zamestnaní kandidátov na kandidačnej listine nezneužívali na propagáciu a aby sa tento údaj nepoužíval na identifikáciu príslušnosti kandidáta k hnutiu, konkrétnej občianskej iniciatíve či združeniu.

„Kandidát má samozrejme právo hlásiť sa k rôznym občianskym aktivitám a vyjadriť svoju náklonnosť k hnutiu, avšak to všetko v rámci volebnej kampane a v rámci vysvetľovania svojich vlastných programov a cieľov,“ píšu predkladatelia.

Viac o téme: ParlamentRokovanie NR SRFond na podporu športu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu