Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pellegrini bude pri Jankovskej konať rýchlo a jasne: Reakcia SNS a Gála, nebudú zasahovať

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) sa k osobe štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej vyjadrí "veľmi rýchlo a veľmi jasne", pokiaľ sa preukáže, že nekonala tak, ako štátny orgán konať má. Reagoval tak na štvrtkové (22. 8.) zaisťovacie úkony polície u Jankovskej.

"Nebudem robiť súdy na základe strohých informácií. Mám informáciu, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala u viacerých osôb, požiadala o poskytnutie mobilných telefónov. Na základe toho dnes nebudem prijímať stanovisko, či pani štátna tajomníčka má, alebo nemá zotrvať vo funkcii. Samo o sebe požiadanie o odobratie telefónu, aby sa prešetrili skutočnosti, ešte nehovorí, že sa niečo stalo," povedal predseda vlády novinárom počas piatkového otvorenia zimného štadióna v Žiari nad Hronom.

"Ak následne bude potvrdené, že pani štátna tajomníčka mohla mať nejakú nezákonnú alebo toxickú komunikáciu s obvinenou osobou pána K., potom, samozrejme, k tomu zaujmem stanovisko," doplnil Pellegrini s tým, že pokiaľ sa podozrenia potvrdia alebo vyvrátia, vyjadrí sa veľmi jasne. Premiér momentálne podľa vlastných slov nemá dostatok informácií, v tejto veci koná NAKA. "Nikto jej nezväzuje ruky, má plnú podporu mňa aj celej vlády, aby konala, ako konať má," dodal.


Užite si exkluzívny koncert Paľa Haberu a TEAM!


Jankovská dnes odcestovala na dlhodobo plánovanú dovolenku a zatiaľ nereagovala na otázky, či odíde zo svojho postu. Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Denník N priniesol informáciu, že ide o Bystríka Paloviča, Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú a aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.


NAKA opäť zasahuje pre korupciu: O mobil neprišla len Jankovská, ďalšie mená sudcov.


SNS vytĺkať politické body nebude

Monika Jankovská je nominantkou strany Smer-SD a Slovenská národná strana nebude z tejto témy vytĺkať politické body. Uviedla to hovorkyňa národniarov Zuzana Škopcová s tým, že otázky treba klásť strane Smer či predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike Jankovskej vo štvrtok podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema.

„Jankovská je nominantkou politickej strany Smer–SD. Platí pravidlo, že každá strana má svoju zodpovednosť za rezort. SNS nedisponuje žiadnymi informáciami k tejto veci okrem mediálnych. Nemienime z takýchto situácií vytĺkať politické body. Otázky Vám v prvom rade určite zodpovie strana Smer-SD, respektíve predseda vlády SR. My počkáme na postoj koaličných partnerov. Sústreďujeme svoju energiu na presadenie zákonov na septembrovej schôdzi," uviedla Škopcová. Obdobné stanovisko poskytla aj strana Most-Híd, ktorá tvrdí, že prípad je v rukách orgánov činných v trestnom konaní. Situáciu okolo Jankovskej nekomentoval ani predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Gál nechce zasahovať

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) necháva vyšetrovanie plne v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní. Reagoval tak na štvrtkové (22. 8.) zaisťovacie úkony polície u štátnej tajomníčky ministerstva Moniky Jankovskej. 

Gábor Gál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

"Nateraz sa k veci nevyjadruje, aby nezasiahol a nezmaril vyšetrovanie," odpovedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová, či minister podnikne kroky voči Jankovskej. "O ďalšom postupe bude informovať," doplnila.

Baránik má obavy

Podozrenia na prepojenie štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Moniky Jankovskej s organizovaným zločinom sú príliš silné na jej zotrvanie vo funkciách. Tvrdí to poslanec parlamentu Alojz Baránik (SaS). Zotrvanie Jankovskej vo funkciách štátnej tajomníčky, sudkyne a poslankyne parlamentu je podľa strany SaS nesúladné s fungovaním demokratického štátu.

"Jankovská bola napriek jej 'harabinovskej' kariére navrhnutá predsedníčkou Súdnej rady SR Lenkou Praženkovou ako kandidátka na sudkyňu Ústavného súdu SR," povedal Baránik s tým, že sa tiež potvrdzujú podozrenia plynúce z prepojení na zmenkový biznis Mariana Kočnera na Okresnom súde Bratislava 5 a Krajskom súde v Bratislave.

Monika Jankovská
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Na tento súd bola podľa Baránika Jankovská ako sudkyňa nedávno preložená. Jej zotrvanie vo funkciách podľa poslanca vyvoláva obavy o vplyve organizovaného zločinu na súdny manažment, ministerstvo spravodlivosti a vládu. 

Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti a predstaviteľka vznikajúcej strany Za ľudí Mária Kolíková si myslí, že Jankovská by sa mala vzdať funkcie štátnej tajomníčky.

 

 

Viac o téme: SudcoviaSúdySmer-SDSNSThreema
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu