Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

NAKA opäť zasahuje pre korupciu: O mobil neprišla len Jankovská, ďalšie mená sudcov

Mandidátka na post ústavného sudcu Monika Jankovská
Mandidátka na post ústavného sudcu Monika Jankovská (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra aj dnes zasahuje v súvislosti s trestnými činmi korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Pri poslednom zásahu odovzdala svoj mobil štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, ktorú mal Kočner volať "moja opička".

Mobilný telefón však policajti Národnej kriminálnej agentúry nezhabali len Jankovskej, ale aj prokurátorovi Okresnej prokuratúry Bratislava I. Bystríkovi Palovičovi, sudkyni Krajského súdu v Bratislave Andrei Haitovej, ktorá je sestrou Moniky Jankovskej, sudcovi Okresného sudu Bratislava I. JUDr. Vladimírovi Sklenkovi a sudkyni Miriam Repákovej. Informovala o tom televízia Markíza

Na pokyn prokurátora Bystríka Paloviča bol obvinený Gábor Grendel, ktorý o tom informoval na svojom Facebooku. 

"Keď som v roku 2014 kandidoval na starostu Starého Mesta, na pokyn tohto prokurátora som bol obvinený, čo môj vtedajší súper vedel skôr, ako ja, a patrične to v kampani aj využil. A samozrejme informácie z vyšetrovacieho spisu boli zverejnené anonymnými blogermi - ale vtedy boli “úniky” v pohode. Voľby som prehral o 26 hlasov a po voľbách bolo moje trestné stíhanie zastavené rozhodnutím generálnej prokuratúry. Bystrík Palovič starší dal neskôr pokyn aj na obvinenie Daniela Lipšica za úplne vymyslený trestný čin súvisiaci s účtovníctvom hnutia NOVA. Po zásahu generálnej prokuratúry bolo aj toto stíhanie zastavené," napísal Grendel.Bystrík Palovič dozoroval aj prípad s Danielom Lipšicom vo veci Kočnerovho bankového tajomstva.

Ľudia okolo Kočnera

Sudkyňa Zuzana Maruniaková pracovala u Moniky Jankovskej ako asistentka. Neskôr pracovala ako sudkyňa Okresného súdu Bratislava V a Kočnerovi odklepla zmenky bez toho, aby skúmala ich pravosť. 

Andrea Haitinová je sestrou Moniky Jankovskej a sudkyňou Krajského súdu. Jej senát mal rozhodovať o odvolaní TV Markíza voči odklepnutí zmenky. Vladimír Sklenka je sudca Okresného súdu Bratislava I. Takmer pred rokom sa vzdal funkcie podpredsedu súdu. Mal tak urobiť po tom, čo sa na súde stratila dôležitá časť spisu Technopol Service, v ktorej figuruje Marian Kočner. 

Miriam Repáková súdi obchodné veci. Zviditeľniť sa mala nezákonným rozsudkom v prospech ľudí Mariána Kočnera v kauze Technopol ešte ako sudkyňa Okresného súdu Bratislava I. Upozornila na to Transparency. Minister spravodlivosti Gábor Gál ju za to navrhol disciplinárne stíhať.

Podľa bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Márie Kolíkovej, by mala Jankovská zo svojho postu odstúpiť. 

„Po zverejnených informáciách o policajnom zadržaní mobilu Moniky Jankovskej, a obsahu Kočnerových správ je nepochybné, že by sa mala vzdať funkcie štátnej tajomníčky a bojovať o očistu svojho mena mimo výkonu verejnej funkcie, a je to dôležité aj pre navrátenie dôvery v justíciu,“ povedala Kolíková, ktorá je v súčasnosti v Kiskovej strane Za ľudí. 

NAKA zasahuje aj dnes

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry zasahujú aj dnes v súvislosti s korupčnou činnosťou a zneužívaním právomocí verejného činiteľa. Potvrdil to hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka. K osobám a ani k miestam zásahu sa však vyjadriť nechcel vzhľadom na štádium vyšetrovania. 

Prokurátori ÚŠP v pondelok na tlačovej konferencii v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka vyzvali všetkých verejných činiteľov, ktorí komunikovali s Kočnerom, aby sa prihlásili sami, kým je prípad v tomto štádiu vyšetrovania. „Skutočne odporúčam ľuďom, ktorých sa tá komunikácia dotýka, aby svoju činnosť prišli vysvetliť ešte v tomto štádiu, pretože neskôr to môže byť zásadným spôsobom v ich neprospech,“ vyhlásil jeden z dozorujúcich prokurátorov v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Viacerí politici túto výzvu podporili.

Viac o téme: SudcoviaNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu