Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Komunikácia Kočnera a Jankovskej ničí podľa iniciatívy Za slušné Slovensko dôveru v spravodlivosť

Mandidátka na post ústavného sudcu Monika Jankovská
Mandidátka na post ústavného sudcu Monika Jankovská (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Komunikácia Mariana Kočnera a Moniky Jankovskej ničí podľa iniciatívy Za slušné Slovensko dôveru v spravodlivosť na Slovensku. Štátnej tajomníčke vo štvrtok podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema. Jankovská v piatok odcestovala na plánovanú dovolenku a zatiaľ nereagovala na otázky, či odíde zo svojho postu.

Ako píšu predstavitelia iniciatívy na svojom Facebooku, verejnosť nemôže tolerovať, že štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská je podozrivá z kolaborácie s mafiou. „V posledných mesiacoch sa odkrylo už príliš veľa špiny o ľuďoch v štátnych orgánoch, ktorí roky zneužívali svoje postavenie v prospech seba alebo Mariana K. Ďalej sa tomu nemôžeme len pokojne prizerať,“ tvrdí iniciatíva.

Pravidelná komunikácia Mariana K. a Moniky Jankovskej musí byť preto podľa nich riadne prešetrená, ale už jej samotná existencia poškodzuje dôveru v slovenskú justíciu, v ktorej je mnoho čestných a poctivých sudcov. „Podozrenie je tak závažné, že Jankovská by mala odísť hneď. Žiadame ministra spravodlivosti a stranu Smer-SD na čele s premiérom Petrom Pellegrinim, aby si prestali zahrabávať hlavu do piesku, akoby sa ich táto kauza netýkala a aby vyvodili voči Jankovskej politickú zodpovednosť,“ požaduje Za slušné Slovensko.

Komunikácia Jankovskej s Marianom K. totiž nie je podľa iniciatívy problémom jednej štátnej tajomníčky, ale je to problém samotnej strany Smer-SD, ktorá zrejme nemá talent na obsadzovanie vysokých postov dôveryhodnými osobami. „Monika Jankovská bola považovaná za blízku osobu Roberta Kaliňáka, na ministerstvo spravodlivosti dosadená práve ako nominantka strany Smer-SD. Za Štefana Harabina bola predsedníčka súdu v Trenčíne, kde je podozrivá z podieľania sa na mafiánskom biznise Čongrádyovcov,“ dodávajú predstavitelia iniciatívy.

Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Denník N priniesol informáciu, že ide konkrétne o Bystríka Paloviča, Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

Viac o téme: KomunikáciaZa slušné SlovenskoThreema
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu