Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Čaputová prizvala krajanov v Česku podieľať sa na zmene na Slovensku

Miloš Zeman a Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Miloš Zeman a Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Kancelária prezidenta SR)

BRATISLAVA - Podstatu vzťahov medzi Slovákmi a Čechmi netvoria tie formálne vzťahy, ale tie medziľudské. Povedala to prezidentka SR Zuzana Čaputová počas svojej návštevy Prahy, kde je na prvej oficiálnej návšteve. Po dni plnom politických rokovaní sa zúčastnila na koncerte Zuzana není sama doma.

Koncert pre ňu pripravili jej priaznivci, medzi organizátorov patrí aj Ladislav Snopko. Ten jej zároveň zablahoželal k piatkovým narodeninám. Na koncerte vystupujú napríklad Dan Bárta, Katarzia, Dorota Nvotová či kapela Živé kvety. Čaputová svoj príhovor vysielala naživo na svojej facebookovej stránke.

"Napriek tomu, že už netvoríme jeden štátny celok, dokážeme si priať, dokážeme si držať palce a dokážeme si rozumieť. Vždy som vám priala a budem vám priať pri každom medzinárodnom úspechu. Držala som palce vašim hokejistom, keď naši vypadli. Dokážem rozumieť Václavskému námestiu plnom pokojných ľudí," povedala na úvod koncertu Čaputová, za čo si od zúčastnených vyslúžila potlesk a skandovanie jej mena "Zuzana". Práve na Václavskom námestí sa konajú protesty proti premiérovi Andrejovi Babišovi. S ním ako jediným spomedzi najvyšších ústavných činiteľov sa Čaputová dnes nestretla, dôvodom je, že Babiš je na summite v Bruseli.

Prezidentku SR Z. Čaputovú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann)

Čaputová sa na koncerte prihovorila aj krajanom, poďakovala sa im za podporu v prezidentských voľbách. Povedala, že ju dojalo, keď videla fotky Slovákov cestujúcich do vlasti len preto, aby mohli odvoliť. "Naša krajina sa možno prebúdza. Máme šancu na zmenu k lepšiemu a chcem vás k tejto zmene prizvať," dodala na záver prezidentka.

Zuzana Čaputová dnes absolvovala svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii prezidentky. Tradične viedla do Českej republiky. Okrem politických stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom a zástupcami Senátu a Snemovne si položením vencov uctila pamiatku Milana Rastislava Štefánika a Václava Havla. Jej druhá zahraničná návšteva povedie do Bruselu - sídla EÚ aj NATO.

Viac o téme: VzťahyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu