Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Česko čaká zrejme najmasovejší protest: Pod Babišom sa trasie stolička, Zeman ho však podporil

Miloš Zeman Zobraziť galériu (3)
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

LÁNY - Prezident Miloš Zeman vyjadril na dnešnej schôdzke premiérovi Andrejovi Babišovi podporu v súvislosti s protivládnymi demonštráciami, ktoré sa konajú v posledných týždňoch a budú pokračovať v nedeľu na pražskej Letnej.

Počas rokovania diskutovali hlavne o otázkach Európskej únie či rozpočte, povedal Babiš. Ohľadom výmeny ministra kultúry povedal Zeman len to, že sa budúci týždeň stretne s kandidátom ČSSD Michalom Šmardom, dodal.

Babiš uviedol, že mu prezident v súčasnom "zložitom období" vyjadril podporu. Týkala sa podľa neho demonštrácií spolku Milión chvíľok, ale aj stredajšieho hlasovania o nedôvere vláde, ktoré vyvolala opozícia kvôli európskym audítorským správam ohľadom Babišovho konfliktu záujmov. "ČSSD sa vyslovila, že bude hlasovať proti vysloveniu nedôvery, KSČM tiež, z tohto dôvodu sa môžem domnievať, že nedôvera vyslovená nebude," povedal Babiš.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Riccardo Pareggiani)

Možno najväčšie demonštrácie od revolučného roku 1989 sa majú uskutočniť na Letnej v nedeľu. Vyvrcholiť tu má séria protestov za nezávislosť justície a lepšiu vládu. Organizátori dúfajú v účasť až 350.000 ľudí. Babiš povedal, že ho demonštrácie mrzia hlavne vzhľadom k novej ministerke spravodlivosti Marii Benešovej, kvôli ktorej protesty odštartovali. V minulosti podľa neho preukázala, že je morálnym vzorom, a predložením návrhu novely zákona o prokuratúre do pripomienkového konania plní požiadavky demonštrantov.

Debata v Lánoch sa podľa Babiša týkala tiež súčasných rokovaní o obsadení vrcholných pozícií v Európskej únii alebo štátneho rozpočtu na rok 2020. Zeman sa chce zúčastniť jeho prerokúvaní na zasadnutí vlády i v Snemovni. Začiatkom júla sa tiež v Lánoch zíde kvôli rozpočtu prezidentov expertný tím.

Česko čaká zrejme najmasovejší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Ohľadom konca ministra kultúry Antonína Staňka (ČSSD) ktorého koniec navrhol Zemanovi pred troma týždňami a ČSSD ho požaduje najneskôr do konca júna, sa Babiš nedozvedel nič nové. "Je mi ľúto, ale nič iné neviem povedať, iba to, že pán prezident bude hovoriť s pánom Šmardom budúci týždeň na Vysočine," konštatoval premiér.

Sociálni demokrati s odkazom na koaličnú zmluvu trvajú na tom, že o svojich ministroch musia rozhodovať sami. Na ťahu je podľa nich Babiš, ktorý musí o svojom návrhu na odvolanie ministra s Hradom konať. Ak by zmena nenastala do konca júna, ČSSD podľa piatkového vyjadrenia predsedu strany Jána Hamáčka asi zvolá mimoriadne zasadnutie predsedníctva a bude riešiť, čo ďalej.

Viac o téme: Andrej BabišMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu