Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Drvivú väčšinu z nich nepoužívame: Gál chce zjednodušiť používanie elektronických náramkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti v súčasnosti vypracúva novú legislatívu, ktorá by umožnila jednoduchšie používanie elektronických monitorovacích zariadení. Uviedol to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ktorý by osobne privítal, aby túto možnosť častejšie využívali aj súdy.

Podľa jeho slov je totiž nelogické, že rezort nakúpil tisíc monitorovacích zariadení, z ktorých sa 900 nepoužíva. Ministerstvo totiž musí platiť za ich prevádzku, i keď sú uskladnené.

"Je nemysliteľné, aby sme kúpili náramky a tie ležali niekde v sklade a navyše za ne platíme," povedal Gál. "Môžu sa využívať napríklad pri väzbách. Ak sa súd zdráha poslať niekoho do väzby, pretože je to na hranici, tak sú monitorovacie zariadenia ideálnym riešením," doplnil. Podľa ministra sú vhodné elektronické náramky aj v prípadoch takzvaného domáceho väzenia. V súčasnosti je najznámejším prípadom Pavol R., u ktorého súd nahradil väzbu práve monitorovacím zariadením.

Pracovná skupina rezortu spravodlivosti by sa mala posledný raz stretnúť v priebehu januára tohto roka. Kedy ministerstvo predstaví spomínanú novelu, nie je na teraz známe.

Viac o téme: Elektronické náramkyMost-HídGábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu