Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ROZHOVOR Cigániková otočila v kontroverzných ťuťmákoch: Priznanie o VIDEU, chcem chrániť deti!

Jana Cigániková v parlamente
Jana Cigániková v parlamente (Zdroj: TASR, SITA, Facebook)

BRATISLAVA - Poslankyňa SaS Jana Cigániková, ktorá vyvolala vlnu kontroverzie slovami o ťuťmákoch, si sype popol na hlavu. Priznala to v rozhovore pre Topky, kde povedala, že druhý raz by viac vážila slová. Mrzí ju tiež reakcia exmanžela, s ktorým má deti. Bráni sa, že jej prejav v parlamente začali na videu šíriť Kotlebovci a vytvorili tak lavínu, na ktorú sa mohla už len prizerať.

Veľká vlna kritika sa zniesla na Vašu hlavu po slovách o ťuťmákoch v parlamente. Ako ste to teda mysleli?

Dnes vidím, že som mala viac vážiť slová a vyjadriť sa menej expresívne. Úprimne sa ospravedlňujem za zbytočný omyl. „Ťuťmákmi“ som myslela poslancov, ktorí do parlamentu neprišli meniť veci k lepšiemu, ale posedieť si a užívať výhody bez toho, aby upozornili na zlodejiny. „Zlatá vidlička“ je to, že sa dostali na kandidátku iba na základe známostí či rodinkárstva, bez ktorých by nezarábali ani minimálnu mzdu. Najskôr by boli nezamestnaní.

S odstupom času, neľutujete predsa len tieto slová?

Veľmi ľutujem to, že som nahnevala ľudí, ktorých sa táto poznámka vôbec netýkala.

Ako ste to mysleli s tým, že Marian Kotleba otočil Vaše slová?

Marian Kotleba vytrhol z kontextu vetu, ktorá sama dávala úplne iný význam. Toto video spustilo lavínu a ja som sa už mohla len prizerať.

Cigánikovej prejav v parlamente

Cigánikovej ťuťmáci

Považujete to za začiatočnícku chybu v parlamente?

Je to jedna z lekcií, ktorou si zrejme každý z nás musí absolvovať až na vlastnej koži. Poučila som sa.

Ďalšia výčitka bola, že tak horlivo obhajujete zvyšovanie platu poslancov, čo sa bežných ľudí tiež mohlo dotknúť. Nezmenili by ste v tomto prípade slovník?

Ja som neobhajovala zvýšenie platov ale brojila som proti každoročnému divadlu, kde sa politici predbiehajú, kto zmrazí platy ostatným. Je to smiešne. Popritom som vyjadrila názor, že vyššie platy by zvýšili záujem úspešných a nezávislých ľudí vstúpiť do politiky a nastaviť tvár. A v rámci konkurenčného boja by vytlačili tých, ktorí sa spolupodieľajú na okrádaní a klamaní ľudí.

Nebolo a nie je mi všetko jedno, chce to odvahu niečo takéto povedať nahlas, ale som rozhodnutá ľudí nebalamutiť tak ako mi prieskumy kážu. To mi vadilo ako voličovi a nebudem to robiť ani ako zvolená. Zhrniem – najdôležitejšie je nastaviť jasné a nemenné pravidlo pre odmeňovanie ústavných činiteľov, s prihliadnutím na stav ekonomiky.

Ľudia sa Vás na sociálnej sieti pýtali, čo ste urobili od volieb v parlamente. Čo ste teda urobili?

Interpeláciou na ministra zdravotníctva som žiadala zdôvodnenie ohľadom nominácií v Košickej nemocnici ľuďmi, ktorí boli angažovaní v nebankovej inštitúcií AGW. V dôsledku toho bol pán Križánek odvolaný.

Prvý zákon, v ktorom som bola spolupredkladateľom bol o zrušení Mečiarových amnestií.

Spolupredkladateľom som bola aj v ďalších piatich pozmeňujúcich zákonoch v oblasti: Verejné obstarávanie, sociálne služby a tzv. protimnožiteľský zákon, ktorý aj prešiel. (úsmev)

V oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb som predkladala štyri zákony.

Podala som podnet na NKÚ kvôli podozrivému obstarávaniu VÚC Žilina.

Zvolala som tri mimoriadne výbory k témam strata vo VšZP a rozkrádanie v Bratislavskej a Košickej záchranke. Podala som aj trestné oznámenie.

A takou mojou iniciatívou je aj projekt Politika sa ťa týka, v ktorom sa snažím priblížiť politiku ľuďom v rôznych konceptoch ako je napríklad: Politika ti tyká, experimenty, JA/NA to, alebo časová osa, ktorá sa momentálne pripravuje.

Komunikujete nejako s exmanželom, ktorý sa ohradil kvôli Vašim výrokom o ťuťmákoch? Pomáhate mu v ťažkých časoch?

Jožko, tak ako mnohí iní, moju reakciu zle pochopil a nahnevala ho. Samozrejme, že s ním komunikujem, je to otec mojich detí a nechcem, aby to malo negatívny dopad hlavne na ne. Budeme sa snažiť celú túto nešťastnú situáciu obrátiť na dobrý koniec. A jeho zdravotný stav mi, pochopiteľne, nie je ľahostajný a nikdy ani nebol.

Viac o téme: PoslankyňaSaSJana Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu