Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odvážny experiment vo Fínsku: Nezamestnaným dajú vyše 500 eur, robte si s nimi, čo chcete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

HELSINKY - Fínsko sa pustilo do dvojročného odvážneho experimentu. Zúčastní sa ho 2000 občanov, ktorí od vlády dostanú pravidelnú mesačnú podporu ako veľkú motiváciu na svoj rozvoj. Každý účastník musel spĺňať jednu základnú podmienku a tou bola nezamestnanosť.

Program, ktorý bol spustený tento mesiac bude trvať do konca roka 2018. Počas tejto doby bude každý z 2000 náhodne vybratých účastníkov dostávať 560 eur za mesiac. Peniaze, ktoré budú v rámci experimentu vyplácané nebudú podliehať zdaneniu a nikto nebude kontrolovať načo boli použité.

Každý z účastníkov, ktorý bol vybratý do dvojročného programu musel spĺňať jednu základnú podmienku a to bolo poberanie dávok v nezamestnanosti alebo dotáciu z príjmu. Nehľadelo sa pritom na to aký príjem alebo postavenie mal dotyčný v predošlom zamestnaní. Medzi účastníkmi sú ľudia od 25 do 58 rokov. Myšlienkou celého programu je motivovať nezamestnaných k hľadaniu novej práce.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinstockphotos.com)

V prípade, že by bol sa program osvedčil, mohol by byť rozšírený a zahŕňať všetkých dospelých Fínov. Fínska vláda sa totiž domnieva, že by iniciatíva mohla ušetriť peniaze v dlhodobom horizonte.

Táto zmena by mohla povzbudiť viacero ľudí, ktorí majú strach zo straty dávok z nezamestnanosti v prípade, že by si našli zamestnanie. Niektorí nezamestnaní sa v súčasnosti vyhýbajú aj práci na čiastočný úväzok, pretože aj malé zvýšenie príjmu môže mať za následok zrušenie ich dávok z nezamestnanosti. "Vedľajšie príjmy neznižujú základný príjem, takže pracovné a samostatne zárobkové činnosti sú užitočné bez ohľadu na to," vyjadrila sa Marjukka Turunen, vedúca právnej jednotky fínskej sociálnej poisťovacej agentúry. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Myšlienka Fínska nie je žiadnou novinkou

Poukazuje sa najmä na talianske mesto Livorno, ktoré poskytlo základný príjem 100 najchudobnejším rodinám v júni minulého roka. Tento režim bol rozšírený o ďalších 100 rodín. Príjem, ktorý dostávajú je 500 eur mesačne. O programe sa diskutuje aj v Kanade, na Islande, v Ugande a Brazílii. Švajčiarsko minulý rok zvažovalo, že každý dospelý občan bude mať zaručený príjem vo výške 2400 eur. Plán bol však v referende odmietnutý viac ako 75 % voličov.

Najlepším príkladom garantovaného príjmu by v skutočnosti mohla byť USA na Aljaške. Tam boli rozdávané obyvateľom ročné platby v hotovosti od roku 1980. BIEN, skupina, ktorá propaguje univerzálny príjem, ho opisuje ako "prvý ozajstný univerzálny systém základného príjmu."

Viac o téme: PodporaNezamestnanýExperimentMotivácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu