Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koaličná #Sieť si volí predsedu: Procházka svojím rozhodnutím prekvapil, v strane to vrie!

Radoslav Procházka Zobraziť galériu (2)
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľba predsedu strany na najbližšie dva roky. To je hlavný bod dnešného snemu koaličnej strany #Sieť, ktorý zasadne v Trnave. Nový šéf politického subjektu bude musieť získať aspoň tri pätiny hlasov od avizovaných 142 delegátov.

Predsedom #Siete by zatiaľ chceli byť dvaja kandidáti. Ide o členov straníckeho predsedníctva Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Adamčík je poslancom NR SR a šéfom strany v Košickom kraji, Stoklasa, ktorý je regionálnym predsedom v Nitrianskom kraji, sa do parlamentu v marcových voľbách neprebojoval. Súčasný predseda Radoslav Procházka má svoje rozhodnutie o kandidatúre oznámiť až priamo na sneme.

Adamčík je kandidátom nespokojných poslancov #Siete, ktorí kritizujú Procházku. Do tejto skupiny patria ešte Martin Fedor, Andrej Hrnčiar, Katarína Cséfalvayová a Igor Janckulík. Tí najskôr hrozili, že sa snemu vôbec nezúčastnia. Mali totiž pochybnosti o férovej súťaži. Ich postoj sa zmenil po stredajšom (10.8.) predsedníctve, kde došlo ku konsenzu. Predstavitelia strany sa dohodli na zozname delegátov aj na návrhu volebného poriadku, ktorý definitívne odobrí snem.

V ňom sa píše, že ak v prvom kole žiadny kandidát na predsedu nezíska požadovanú trojpätinovú väčšinu hlasov od prítomných delegátov, nasleduje druhé kolo. Toho sa môžu zúčastniť aj kandidáti, ktorí kandidovali v prvom kole. Ak ani v druhom kole žiaden uchádzač nezíska potrebnú väčšinu hlasov, nasledovať bude tretie kolo. Tu môžu kandidovať aj uchádzači z prvého alebo druhého kola. V prípade, ak ani v treťom kole žiadny kandidát nezíska trojpätinovú väčšinu, predsedajúci snem ukončí s tým, že najneskôr do troch mesiacov zvolá predsedníctvo nový snem.

Rovnaké pravidlá a postup majú platiť aj pri voľbe prvého podpredsedu, podpredsedov a členov predsedníctva. Na zvolenie prvého podpredsedu sa vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých delegátov snemu a na zvolenie podpredsedov a členov predsedníctva súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných delegátov snemu.

Procházka po stredajšom predsedníctve medzi novinárov neprišiel. Formou tlačovej správy odkázal, že predsedníctvo dosiahlo konsenzus na pravidlách rokovania mimoriadneho snemu a jednohlasne osvedčilo aj zoznam jeho delegátov. "Z mojej strany tým boli splnené všetky povinnosti zabezpečiť riadny priebeh snemu a otvorenú a férovú súťaž na ňom. Teším sa na ňu a jej výsledky budem v plnom rozsahu rešpektovať," uviedol.

Adamčík pred novinármi v stredu vyhlásil, že pätica nespokojných poslancov mala najskôr pochybnosti, či nebudú nejaké osobné útoky a triky, ktoré môžu ovplyvniť férovú súťaž kandidátov na predsedu. "Celé naše konanie smeruje k tomu, aby snem mal férový priebeh. Snemu sa zúčastníme," deklaroval.

Podľa Fedora je však neštandardné, ak sa pripravuje prelomový snem strany, kde sa má rozhodovať o najvyšších orgánoch a tri dni pred jeho konaním nebolo jasné, kto naň pôjde a neprebehla debata o jeho pravidlách. "Až dnes (10.8.) členovia predsedníctva rozprávali o tom, ako má snem vyzerať. A to nás viedlo k vyjadreniu pochybností," vysvetlil.

Pätica poslancov vyjadrila už dávnejšie Procházkovi nedôveru. Stranícky šéf totiž podľa nich nemá predpoklady na vedenie politického subjektu. Vytvorili si Platformu za zodpovednú politiku.

Radoslav Procházka už nebude kandidovať na predsedu Siete

Radoslav Procházka už nebude kandidovať na predsedu Siete. Ako povedal dnes v úvodnom prejave na mimoriadnom sneme v Trnave, vzdáva sa strany Sieť, ktorú založil, tak ako sa v biblickom príbehu vzdala svojho dieťaťa žena pred kráľom Šalamúnom. Tá ho bola ochotná dať cudzej žene, len aby dieťa mohlo žiť. Rovnako aj Procházka sa vzdáva strany. “Aby dieťa žilo, musím sa ho vzdať. Nebudem kandidovať a vzdávam sa tohto dieťaťa. Chcem odísť slobodný,“ vyhlásil.

Je to definitívne! Procházka nekandiduje na predsedu #Siete: Zlyhal som, sype si popol na hlavu

Hrnčiarovci chcú zrušiť Procházkove rozhodnutie, až potom voliť

Pätica poslancov NR SR okolo Andreja Hrnčiara pri schvaľovaní programu snemu navrhla, aby snem zrušil rozhodnutie Radoslava Procházku o zbavení funkcií Andreja Hrnčiara a Martina Fedora. Návrh predniesol Eduard Adamčík. Ten označil júnové Procházkove rozhodnutie za nedemokratické. Zároveň požiadali , aby snem hlasoval o tomto návrhu pred voľbou nového predsedu ešte na úvod snemu.

„Nejde o Hrnčiara a Fedora, ale o stanovy, podľa ktorých predseda môže urobiť zmeny, ktoré vyhovujú len jemu,“ konštatoval poslanec NR SR za Sieť Igor Janckulík, ktorému je ľúto, ako to v strane dopadlo. Proti tomu, aby sa touto témou snem zaoberal hneď na začiatku vystúpil štátny tajomník na ministerstve kultúry Igor Adamec. Pre neho je prvoradou voľba predsedu.

Andreja Hrnčiar
Zobraziť galériu (2)
Andreja Hrnčiar  (Zdroj: SITA)

Hrnčiar upozornil, že ak nebude zvolený predseda Siete ani v treťom kole, snem sa končí a už sa nediskutuje a nehlasuje o ničom. Zároveň kompetencie snemu má predseda, ktorý zostáva vo funkcii. Podľa neho na ďalšom sneme, ak by ten dnešný skončil nezvolením nového predsedu, by sa nedalo hlasovať o zvrátení júnového Procházkovho rozhodnutia. „Svoj ďalší postup zvážime na základe hlasovania o našom návrhu,“ dodal 

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka odvolal 17. júna prvého podpredsedu strany Sieť Andreja Hrnčiara. Dôvodom malo byť rokovanie s predsedami strán Smer-SD a Most-Híd o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť na jednej strane a stranami Smer-SD a Most-Híd na druhej strane, mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete. Z rovnakého dôvodu odvolal z funkcie člena predsedníctva a spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora.

Andrej Hrnčiar vtedy povedal, že Procházka ho požiadal, aby sa vzdal funkcie podpredsedu parlamentu s tým, že by si mohol dosadiť svojich ľudí na ministerstvo dopravy. Procházka zároveň prejavil záujem o funkciu podpredsedu NR SR. Hrnčiar odmieta, že by rokoval s Mostom-Híd o vstupe do poslaneckého klubu. "Informovali sme partnerov zo Smeru-SD a Mosta-Híd o našich vnútrostraníckych pomeroch s tým, že nebudú mať dopad na koaličnú spoluprácu," povedal Andrej Hrnčiar. 

Hrnčiarovci odišli z rokovania snemu

Pätica poslancov NR SR okolo Andreja Hrnčiara odišla z rokovania snemu Siete v Trnave, pretože nepresadila pri schvaľovaní programu, aby delegáti najskôr rokovali o tom, aby snem zrušil rozhodnutie Radoslava Procházku o zbavení funkcií Andreja Hrnčiara a Martina Fedora.

Najskôr budú voliť predsedu, až potom o rozhodnutí Procházku

Delegáti na sneme Siete budú najskôr voliť predsedu a až potom diskutovať o zrušení rozhodnutia Radoslava Procházku o zbavení funkcií Andreja Hrnčiara a Martina Fedora. Zmenu poradia týchto bodov navrhla pätica poslancov NR SR okolo Andreja Hrnčiara. Návrh predniesol Eduard Adamčík. Ten označil júnové Procházkove rozhodnutie za nedemokratické. Návrh pätice poslancov parlamentu podporilo zo 131 prítomných delegátov 57, proti bolo 64 a traja sa zdržali.

 

Viac o téme: Radoslav Procházka#SieťEduard AdamčíkTomáš Stoklasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu